Midtersøgende. Denne bilist følger ikke kravet om, at man skal holde så langt til højre som muligt. Det kan give en bøde på 500 kroner.
Foto: BORBERG THOMAS

Midtersøgende. Denne bilist følger ikke kravet om, at man skal holde så langt til højre som muligt. Det kan give en bøde på 500 kroner.

Biler

FDM advarer: Små fadæser kan koste kørekortet

Et øjebliks uopmærksomhed kan være nok til, at du begår en ret alvorlig trafikforseelse.

Biler

Hvis du ruller hen over den hvide stopstreg, når du holder og venter for rødt lys, så kan det give både en bøde på 500 kroner og et klip i kørekortet.

Rent teknisk kører man nemlig over for rødt lys, hvis man ikke holder sig bag den hvide streg på asfalten.

Det fremgår af en bødeoversigt, som FDM’s medlemsblad Motor har udarbejdet.

LINKSe her, hvilke forseelser, der giver et klip i kørekortet.

Det er naturligvis endnu værre at køre hele vejen over krydset, hvis der er rødt. Det giver også et klip, og bøden stiger.til 1.000 kroner. Hvis der sker en ulykke eller man bare er til gene for andre, stiger bøden endnu mere.

Vær tålmodig ved jernbaneoverskæringen
I endnu en situation med det røde lys kan der vanke klip og bøde: Nemlig ved en jernbaneoverskæring.

Her skal man vente med at køre, indtil bommen er kommet helt op, og det røde lys er holdt op med at blinke.

En lang række meget hyppige forsømmelser i trafikken kan give en bøde på 500 kroner i bøde – naturligvis forudsat, at politiet før øje på synderen og trækker bødeblokken.

Hold til højre på motorvej - men ikke ud i nødsporet
Det gælder f.eks. kørsel på motorvej, hvor man ikke holder så langt til højre som muligt. Det kan koste 500 kroner.

Men det er endnu værre, hvis man kører så langt ud til højre, at man havner i nødsporet. Det er særdeles forbudt at køre der, for så kan man komme til at spærre for et udrykningskøretøj, der skal frem til en ulykke.

Derfor koster det 500 kroner og et klip i kørekortet.

F.eks. at undlade at give tegn ved svingning eller vognbaneskift – det koster 500 kroner i bøde.

Samme takst gælder, hvis man ikke holder den nødvendige afstand til bilen foran. Det kan også give et klip i kørekortet. FDM angiver en tommelfingerregel: Afstanden i meter bør være det halve af hastigheden.

Altså 50 meters afstand ved 100 km/t.

Luk af for cyklisterne
Noget, der ellers kan opfattes som at vise hensyn i trafikken, kan også give en bøde på 500 kroner. Nemlig, hvis bilisten ikke holder sig helt inde ved kantstenen før et højresving. Tanken er, at bilisten skal lukke af for cylisterne, men mange bilister gør det stik modsatte – de holder sig lidt væk fra kantstenen for helt bevidst at lade cyklisterne komme frem. Men det må man altså ikke.

Endnu en klassisk forsyndelse: At tale i en håndholdt mobiltelefon under kørslen. Det er forbudt, og koster 500 kroner. Mobilsamtale i bilen er kun tilladt, hvis man har et særlig anlæg, der betyder, at man kan tale i telefonen uden at holde den i hånden.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce