Foto: FINN FRANDSEN
Biler

Cyklister og bilister ser rødt - på hinanden

Cyklister kører uden lys og bilisterne ser sig ikke for. Vejvrede florerer.

Biler

Vrede kan måske være forståelig, når cyklisten farer over for rødt eller bilisten taler i håndholdt mobil.

I det hele taget bliver cyklister let sure over bilisternes uvaner, mens bilisterne skummer over hovedløse cyklister, viser en undersøgelse fra FDM's blad Motor.

FDM har spurgt bilisterne og cyklisterne, hvilke af den anden gruppes uvaner og lovovertrædelser, der er de værste.

Bilisterne ser rødt Mere end halvdelen af bilisterne (59 procent) kommer op i det røde felt, når cyklister kører uden lys, og næsten lige så mange finder det irriterende, at de ikke orienterer sig ordentligt, inden de drejer.

Cyklisterne er slemme til ikke at give tegn, når de drejer eller stopper, mener 55 procent af bilisterne.

LÆS ARTIKEL

Når bilisterne skal dreje til højre i et kryds, mener 49 procent at det er irriterende med cyklister, der presser sig indenom mellem bilen og kantstenen, og godt 40 procent synes det er for meget, når de tohjulede kører over for rødt, cykler imod ensretningen eller tager den på cykel gennem fodgængerfeltet.

Cyklister: Bilister ser sig ikke for
Bag cykelstyret bliver to ud af tre cyklister (69 procent) omvendt irriteret over, at bilister ikke orienterer sig ordentligt. Hele 57 procent mener, at bilisterne kører for tæt på, og halvdelen af cyklisterne brokker sig over, at bilisterne taler i håndholdt mobiltelefon.

Bililster, der ikke overholder vigepligten vækker harme blandt ikke 46 procent af cyklisterne, og det er ophidsende, når en bilist åbner døren uden først at se, om der kommer en cyklist kørende, mener 42 procent af de adspurgte cyklister.

Men trods de dårlige trafikvaner bør man lade ophidselsen fare, lyder rådet fra FDMs adm. direktør, Thomas Møller Thomsen.

GUIDE

»Når vi hidser os op i trafikken, bliver vi farligee trafikanter, fordi vi fjerner opmærksomheden fra trafikken. Vi kan kun opnå en bedre trafikkultur og mere sikkerhed på vejene, hvis vi ser hinanden som medtrafikanter og ikke modtrafikanter«, siger han i et nyhedsbrev fra FDM.

Cyklister er ligeglade med rødt lys

I 2009 blev der dræbt 25 cyklister og 164 bilister i trafikken, og i mange tilfælde skyldtes ulykkerne uopmærksomhed.

I undersøgelsen fra FDM indrømmer over hver tredje cyklist (35 procent), at de har kørt over for rødt lys mere end én gang, og særligt cyklister under 40 år har gjort det flere gange.

LÆS ARTIKEL

Til sammenligning svarer 0,4 % af bilisterne, at de ofte har kørt over for rødt, mens 32 % siger, at de har gjort det en enkelt gang.

Undersøgelsen er foretaget af Loyalty Group for FDM blandt 1.074 cyklister og bilister.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce