Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kværn. Husqvarna TR 650 Strada henvender sig til en større skare men der er få købere.

Kværn. Husqvarna TR 650 Strada henvender sig til en større skare men der er få købere.

Biler
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny lov kan skræmme køberne væk fra årets lækreste motorcykler

Nye kørekortregler kan sparke salget af motorcykler endnu længere ned.

Biler
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om 2013 byder på mange nye og spændende motorcykler, kæmper mc-importørerne for at få løftet salget.

Det går bare ikke, for salget af nye motorcykler falder alligevel år for år og er ved at køre branchen helt ud i rabatten.

Siden succesåret 2007, da der kørte 9.880 nye motorcykler ud på vejene, er salget faldet med 82 procent. I 2012 blev der kun solgt 1.777 nye maskiner, og det kan blive endnu lavere i 2013.

Kun til hobbybrug og sjov
»Vi håber i år, som i de tidligere år, at vi nu har nået bunden. Men jeg er ikke sikker, for krisen har bidt sig fast. Det er svært at få finansieret et køb, og hvis de nye regler for kørekort til motorcykler ikke ændres, vil det slå salget helt i stykker. Det er jo næsten som at forbyde motorcykelkørsel ad bagdøren«, siger formanden for Motorcykelimportørerne, Erik Blacha.De nye regler betyder, at de 18-20-årige kun må køre på en motorcykel på op til 125 ccm med maksimalt 15 hestekræfter, som må betegnes som en lille motorcykel. Som 20-årig åbnes for kørsel på maskiner med op til 500 ccm og 48 hestekræfter. Først som 22-årig tillades kørsel på alle modeller, store som små.

»Reglerne er meget mere lempelige i nabolandene. Hvorfor skal det være så meget strengere her i Danmark? Statistikken fortæller mig, at det ikke er de unge, der kører galt på motorcyklerne. I 2012 var det først og fremmest de ældre motorcyklister med mindre erfaring og kun lidt kørsel, der kom galt af sted«, siger Erik Blacha.

Formanden mener, ændringerne vil betyde, at omkring halvdelen af de 1.100-1.200 personer, som i dag direkte eller indirekte arbejder i mc-branchen, vil miste deres job i løbet af de næste tre år. Lærlingene vil også falde væk. Lærepladsen vil ikke friste, når de ikke selv må køre på de motorcykler, de skal lære at reparere.Erik Blacha føler sig overbevist om, at reglerne vil få de unge til helt at opgive motorcykler som billig transport, når muligheden kun er de små modeller op til 125 cm. Han tror, at branchen derfor må indstille sig på, at motorcykler i fremtiden stort set kun vil blive købt af ældre til hobbybrug og sjov.

Men uanset nedturen får det lille antal danske købere af nye motorcykler slet ikke så få nye motorcykler at vælge mellem i 2013. Der er faktisk gode og sjove bud – også til de unge. De mulige førstegangsmaskiner dukker frem i feltet blandt de motorcykler, som tre af landets mest erfarne og professionelle mc-journalister vælger ud som de mest spændende tilbud blandt de nye motorcykler.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden