Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JAN GRARUP
Foto: JAN GRARUP

hedeslag. Alle dyr skal ud af bilen, inden den stilles i solen, og at åbne vinduerne på klem har ingen effekt, lyder advarslen fra FDM.

Biler
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Solen kan gøre din bil 80 grader varm

FDM advarer: Efterlad aldrig hund eller barn i bilen - selv ikke for et kort ærinde.

Biler
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når solen bager, og heden trykker, kan man roligt regne med, at resultatet bliver som en bageovn, hvis man oplever det inde i en bil.

Temperaturen i en bil, der er efterladt i solen, kan krybe helt op i nærheden af 80 grader, når solen får lov at bage på de mørke partier inde i kabinen.

Og så skal der under ingen omstændigheder befinde sig hverken børn eller hunde derinde - heller ikke bare for en kort stund, advarer FDM.

»Det planlagt hurtige ærinde kan jo risikere at trække ud, så det må jeg kraftigt advare imod«, siger leder af FDMs tekniske rådgivning, Jørgen Jørgensen.

LÆS ARTIKEL

Der er ikke lavet statistik på, hvor mange hundeliv det koster om året, men dyrlæge hos Dyrenes beskyttelse Lotte Brink har tidligere fortalt til Politiken, at de firbenede jævnligt lader livet i kabinernes varme.

»Det er noget, der sker hele tiden, fordi folk glemmer at tænke sig om. I nogle tilfælde når hundene kun at besvime, men det hænder, at de dør af den massive varme, der kan udvikle sig, før man aner«, siger hun.

Jørgen Jørgensen fra FDM fortæller, at det ikke er sikkert, at rumtemperaturen i en bil kommer op på 80 grader, men at man sagtens kan komme ud til en bil, der har stået i solen, hvor for eksempel gearstang og rat er oppe i nærheden af den temperatur.

»Du brænder fingrene, hvis du rører ved det«, siger han.

Giver det nogen effekt at rulle vinduerne et par centimeter ned?

»Nej, der bliver stadig vanvittig varmt, og hvis det er af hensyn til hunden vil jeg stadig sige, at alle dyr skal ud af bilen, inden den stilles i solen. Hunden har jo også godt af at komme ud og røre sig lidt«, siger Jørgen Jørgensen.

Han tilføjer, at det at lade vinduerne være rullet lidt ned øger risikoen for indbrud i bilen, og man risikerer oven i købet, at forsikringsselskabet ikke vil dække, hvis uheldet er ude.

Jørgen Jørgensens første råd er at parkere med omtanke og tænke frem til det tidspunkt, hvor bilen skal afhentes igen. Hvis man kan planlægge, at bilen holder i skygge på det tidspunkt, er det klart at foretrække frem for at køre i skygge med det samme og så opleve, at solen senere kommer til at bage på bilen.

»Så meget skygge som muligt, og ellers er det en rigtig god idé at anskaffe sig noget solfolie, som kan placeres i bilruden. Folien vil både forhindre solen i at varme de mørke områder i kabinen op og reflektere sollyset«, siger han.

Og hvis man ikke lige har fået anskaffet sig solfolie kan pap eller et tæppe også gøre en stor forskel. Jo lysere i farven, jo bedre.

»Og når man så vender tilbage til bilen, er det en god id at lade dørene stå åbne i nogle minutter. Så falder temperaturen hurtigt. Selv om der er 30 grader udenfor, er forskellen op til måske 60 grader inde i bilen stor. Det gør det lidt nemmere at komme ind i bilen«, siger Jørgen Jørgensen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden