Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

SIKKERHED. Mange bilforhandler tilbyder online bestilling af værkstedsbesøg. Det kan være med til at fjerne usikkerhed om regningen.

Biler
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Book bilværksted på samme måde som du booker fly

Ved at bestille service til bilen på nettet kan man undgå usikkerhed om, hvad man har bedt om at få udført på værkstedet.

Biler
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et par klik på computeren derhjemme lørdag aften, og så er der bestilt værkstedsbesøg til bilen.

Det kan dermed foregå lige så let, som man når bestiller hotel eller flybillet via nettet, men der er dog en lille forskel.

LÆS OGSÅ

Når man bestiller fly eller hotel over nettet, får man som regel en bekræftelse med det samme. I bilværkstedernes verden skal man i nogle tilfælde vente til normal arbejdstids begyndelse, inden værkstedet kan bekræfte, at arbejdet kan udføres på det ønskede tidspunkt.

Mindre risiko for misforståelser

Ved en online bestilling af en værkstedsopgave er der mindre risiko for misforståelser, som kan opstå, hvis man ringer til værkstedet og laver en ren mundtlig aftale med værkføreren.

Ved at gå online har man på skrift, hvad man ønsker udført på bilen, og man kan også tilføje forbehold om pris, om der må laves andet på bilen, når den alligevel er på værkstedet etc.

Derfor synes bilistorganisationen FDM godt om muligheden for at bestille f.eks. serviceeftersyn via nettet.

»Vi anbefaler altid, at man får en skriftlig aftale. Ellers kan man ende i en diskussion af, om der er lavet for meget, eller at prisen ikke passer«, siger forbrugerøkonom i FDM, Allan Skytte Christensen.

Forskelle på værkstedernes tilbud

Politiken har tjekket muligheden for online bestilling af værkstedsbesøg hos en række bilværksteder. Som man kan se længere nede i artiklen, er der ret store udsving i bestillingsformularerne.

Nogle steder kan man gå ind og vælge en bestemt dato, mens man i andre tilfælde kun kan afgive et generelt ønske, og derefter skal man alligevel have fat i værkføreren på mail eller telefon for at aftale det nøjagtige tidspunkt.

FDM har et bud på, hvordan en online bestilling kan se ud. Den kan ses her.

Gebyr på 500 kroner for hasteopgave

Firmaet Andersen&Martini, der forhandler bl.a. Opel, Fiat og Kia, opererer med et særligt gebyr på 500 kroner, hvis man er nødt til at booke en hasteopgave.

Dette gebyr bryder Allan Skytte Christensen fra FDM sig ikke om:

»Jeg har diskuteret det med vore teknikere, og de synes, at det er vildt dårlig stil. Selvfølgelig kan der være travlt på et værksted, men det der med at tage ekstra betaling for noget, som de så godt alligevel kan udføre, er ikke noget, vi har set før. Vi har ikke tradition her i Danmark for at betale for at komme frem i køen«.

Kan betale for overarbejde

Administrerende direktør Peter Hansen fra Andersen & Martini har følgende forklaring på gebyret:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Ideen med hastegebyret er, at vi gerne vil hjælpe en kunde, der er i nød. Men hvis det betyder, at vi må udsætte en anden kundes arbejde, duer det jo ikke. Men med de 500 kr. i gebyr kan vi tillade os at betale en mekaniker overarbejde, så den kunde, der har et problem, kan komme til med det samme. Når det er sagt, tror jeg aldrig, at vi har opkrævet gebyret, for hvor der er en vilje, findes en vej. Vi kan bare ikke håndtere, at alle kunder bestiller tid med 2 timers varsel, så vælter det hele systemet«.

Andersen&Martini har haft online bestilling af værkstedsopgaver i tre år, og det udnyttes af 40 procent af kunderne.

Politiken har tjekket en række forhandler- og værkstedskæders brug af online bestilling. Tjekket er foretaget tirsdag 21. juli:

Andersen & Martini
Forhandler af Opel, Fiat, Kia, Peugeot, Saab, Cadillac og Corvette. 8 afdelinger.
Ventetid på værkstedet lige nu: 11-30 dage.

Udvalgte muligheder på hjemmeside:
Tidsbestilling via kalender, hvor man kan indtaste ønsket dag. Muligt at specificere det ønskede arbejde: Service, skift til vinterdæk etc. Gebyr på mindst 500 kroner for hastearbejde.

Bjarne Nielsen
Forhandler af Ford, Kia, Mazda, Volvo, Renault, Dacia. 12 afdelinger.
Ventetid på værksted lige nu: 4 dage.

Udvalgte muligheder på hjemmeside:
Man kan angive en ønske for en dato til værkstedsbesøg. Efter bestillingen bliver man kontaktet af værkstedet på telefon eller mail. Man kan bestille forskellige servicearbejder, lige fra skift af viskerblade til stort serviceeftersyn.

Semler Retail
Forhandler af VW, Seat, Skoda, Audi, Porsche, Lotus, Lamborghini. 14 afdelinger.
Ventetid på værksted lige nu: 2-30 dage.

Udvalgte muligheder på hjemmeside:
Man skal selv vide, hvad man vil have lavet – værkstederne giver ingen liste over mulighederne. Kunden kan bestille en såkaldt ’dialogmodtagelse’, som er en gratis 20 minutters inspektion af bilen. Værkstedet kan også hente og bringe bilen f.eks. på kundens bopæl. Det er ikke oplyst, hvad denne service koster.

Daugaard Biler
Forhandler af: Citroën, Mazda, Mitsubishi, Opel, Suzuki, Toyota. 3 afdelinger.
Ventetid på værksted lige nu: Umuligt at se.

Udvalgte muligheder på hjemmeside:
Man kan afgive sit ønske om det arbejde, der skal udføres på bilen, men man kan ikke vælge dato på hjemmesiden. Kunden bliver efter bestillingen kontaktet af en værkfører, og så er det åbenbart der, man aftaler tidspunkt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Automester

Kæde af uafhængige værksteder, der i princippet kan servicere alle bilmærker. Mere end 400 værksteder i hele landet.
Ventetid på værksted lige nu: Umuligt at se.

Et par stikprøver viser, at værkstederne benytter sig af den samme hjemmeside. Her kan man vælge dato ud fra en kalender, og da Politiken tjekkede, kunne vi flere steder bede om at få arbejdet udført samme dag. Om det overhovedet er muligt at komme til med så kort varsel, vil nok først vise sig, når værkføreren tager kontakt.
Man kan umiddelbart vælge mellem følgende: Stort eller lille serviceeftersyn eller eftersyn i henhold til servicebog. Den sidste mulighed er den, man skal vælge, hvis bilens garanti skal opretholdes.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden