Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

LAVPRIS. Her er priskrigen på benzin slået 100 procent igennem. Så tanker man benzin til en pris, der starter med et 8-tal. Denne lave pris finder man typisk lige inden kl. 10 om formiddagen.
Foto: Allan Graubæk

LAVPRIS. Her er priskrigen på benzin slået 100 procent igennem. Så tanker man benzin til en pris, der starter med et 8-tal. Denne lave pris finder man typisk lige inden kl. 10 om formiddagen.

Biler
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lige nu tanker du til 2009-pris, men pas på lige efter kl. 10

Benzinpriserne er skruet 7 år tilbage. Men vi skal ikke håbe på, at 2012-priserne dukker op igen.

Biler
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tiden bliver skruet tilbage til 2009, når du i dag hælder benzin på bilen. Dengang kostede 1 liter benzin i gennemsnit 10,50 kroner, når beløbet er regnet om til nutidskroner. Lige nu koster benzinen omkring 10,70 kroner.

Og hvis du synes at kunne huske, at benzinen var billigere i 2008, er det helt korrekt. I december 2008 var den nede på 8,86 kroner, og det er den laveste pris i perioden fra i dag og tilbage til januar 2008. Det viser tal fra FDM og Energi- og Olieforum, som i oversigten i grafikken her på siden er regnet om til nutidskroner.

Her er der tale om de officielle listepriser, som optræder hver dag på tankstationerne kl. 10. Både i 2008 og i dag kan man i dagens løb trække op til 1,50 kroner fra, når priskrigen sætter ind. Bilister kan med gru tænke tilbage til juni sidste år, da benzinen var 1,50 kroner dyrere end i dag. En ferietur på 2.000 kilometer i en benzinbil, der kører 15 km/l, kostede derfor sidste år 1.646 kroner i ren benzinudgift. Tager man den samme tur nu, slipper man med 1.426 kroner – altså en besparelse på 220 kroner.

Endnu større er besparelsen, hvis man sammenligner med en tilsvarende tur i marts 2012, hvor listeprisen var 14,03 kroner. Det gav en benzinregning på 1.870 – altså over 400 kroner mere end i dag.

Billigst lige inden kl. 10

Der er en fast mekanisme på benzinmarkedet, der betyder, at man ikke skal tanke lige efter kl. 10, hvis man jagter de laveste priser:

»Kl. 10 justerer alle selskaberne priserne op til dagsniveauet. Priserne holder sig mange steder på det høje niveau indtil kl. 14, hvor de begynder at falde igen. Prisfaldet er afhængigt af, hvor meget konkurrence der er i området. Derfor kan man nogle steder se, at prisen falder lige efter kl. 12. Generelt er det billigst at tanke sent om aftenen og i timerne op til kl. 10«, siger Allan Skytte Christensen, forbrugerøkonom i FDM. Samme mekanisme gælder for diesel.

Mister folk lysten til at jagte lave priser, når benzinen er generelt billig?

»Det er ikke mit indtryk. Der er ikke noget større irritationsmoment end at have tanket til 9,30 kroner, hvis man så ser, at det koster 9,10 kroner længere nede ad vejen. Det er virkeligheden småpenge, og du kan spare meget mere ved at kigge på dit billån eller forsikring. Men du bliver ikke konfronteret daglig med store skilte med priser på lånet eller forsikringen, men det gør du med benzinpriserne«, siger Allan Skytte Christensen.

LÆS OGSÅ

FDM driver hjemmesiden benzinpriser.dk, hvor både olieselskaber og almindelige bilister kan indtaste de aktuelle priser. Og den side er der stadig godt gang i:

»Det går rigtig godt. Vi får mange priser i systemet. Det er stadig lidt en folkesport at finde billig benzin«, siger Allan Skytte Christensen.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Allan Graubæk eller Biler, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden