Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Biler
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mangler du et komplet Austin-bilmuseum? Så slå til nu

Et museum fra Samsø, der rummer biler af mærket Austin, kommer på auktion. Køberen skal tage hele samlingen.

Biler
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et bilmuseum fra Samsø, der rummer omkring 50 biler af mærket Austin fra 1930’erne og op til 1970’erne, er nu sat på auktion, og man skal nok være en ret stor fan af Austin for at afgive bud.

Man kan nemlig kun købe museet i samlet stand, og det er beregnet, at alle genstande vil fylde 17 stk. 42 fods skibscontainere.

Bilerne er samlet af Stefan Wolffbrandt, der tidligere har været bl.a. havnechef på Samsø. Han har altid været fan af bilmærket Austin, og det var selvfølgelig også sådan én, der var hans første bil, som han fik som 18- årig. Det var en Austin A35 fra 1957, og den indgår stadig i samlingen. Og skal altså også sælges.

»Jeg begyndte at samle flere Austin-biler i de følgende år, efter at jeg havde fået A35’eren. Jeg var hurtigt oppe på 9-10 biler. Men i 2006 begyndte det gå lidt stærkt med samleriet. Jeg ville op på 50 biler, og jeg ville åbne et museum. Og når jeg siger noget, så gør jeg det. Vi åbnede derfor museet i 2007 med ca. 25 biler«.

I original stand

Mange af bilerne står i noget nær original stand, men de er ikke gjort helt perfekte.

»Det er biler, der har været ude at køre på danske veje. De fortæller en historie, og selv de kvindelige gæster synes, det er interessant at se bilerne. De biler skaber nogle billeder af noget, man kan huske fra sin ungdom«.

Stefan Wolffbrandt har haft ca. 4.000 gæster om året på museum, og det har han været godt tilfreds med. Han mener også, at museet har været en gevinst for Samsø.

»Folk betalte 50 kroner i entre på museet, men de har også betalt færgeturen herover, og de kan også have købt frokost og overnatning her på øen«.

Benspænd fra Skat

Men så kom der et alvorligt benspænd for museet i 2013. Det kom fra Skat, der fastslog, at museet kun var en hobby, ikke en egentlig virksomhed. Det betød, at Stefan Wolffbrandt blev beskattet personligt af museumsdriften – endda med tilbagevirkende kraft i flere år.

Stefan Wolffbrandt tog med det samme konsekvensen. Han lukkede museet, da han ikke orkede kampen mod Skat. Og han betalte de penge, de krævede af ham.

Var det bittert at lukke museet?

»Nej, jeg har det sådan, at så giver det plads til noget nyt. Andre har sagt til mig, at det var et livsværk, jeg mistede, men jeg har det sådan, at jeg må forholde mig til virkeligheden«.

Pengene skal hjælpe unge

Stefan Wolffbrandt har ingen ide om, hvem der kunne have lyst til at købe museet. Men han kunne da godt se muligheder i, at det blev genopført i en stor forlystelsespark i Danmark eller i udlandet. Prisen for museet er han lige så usikker på, men gætter på, at den måske kunne havne på 1,5 millioner kroner. Han skal ikke selv tjene på salget af museet. Han vil bruge pengene i en fond, der skal hjælpe Samsøs børn og unge.

Det er Campen Auktioner i Randers, der står for auktionen over bilmuseet. Annette Kjær, marketingchef i firmaet, mener, at det er en helt unik begivenhed:

»Vi mener, at det er første gang, at et helt bilmuseum bliver sat samlet til salg«. Hun har heller ingen ide om, hvor bilerne kan havne, men auktionen er ved at blive markedsført i Danmark og i lande som Holland og Storbritannien.

De første bud er allerede afgivet og ligger omkring 300.000 kroner. Det er dog som regel først i onlineauktionens sidste time, at der for alvor kommer gang i buddene.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Allan Graubæk eller Biler, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden