Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

både-og. Toyota Yaris Hybrid har både elmotor, hybridbatteri og benzinmotor om bord. Bilen er 20 cm længere end andre Yarismodeller, så det ekstra udstyr stjæler ikke pladsen fra passagerer  eller bagage.
Foto: Marius Nyheim Kristoffersen

både-og. Toyota Yaris Hybrid har både elmotor, hybridbatteri og benzinmotor om bord. Bilen er 20 cm længere end andre Yarismodeller, så det ekstra udstyr stjæler ikke pladsen fra passagerer eller bagage.

Bilanmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny hybridbil kører bedst i byen

Især i bytrafikken glimrer hybridudgaven af Toyota Yaris. Det kræver dog tilvænning, hvis man for alvor vil spare brændstof.

Bilanmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En velkørende og brændstofbesparende bybil, men ikke nødvendigvis det oplagte valg, hvis man hovedsagelig færdes på lande- og motorveje.

Efter en uges bekendtskab med den kombinerede el- og benzindrevne Toyota Yaris Hybrid er der både opstemte ord og mere forbeholdne bemærkninger på notesblokken.

Yaris Hybrid er absolut på hjemmebane i de større byer, hvor man skiftevis har fri bane, triller adstadigt frem og holder stille, så motoren takket være stop-start-systemet af sig selv går i stå.

Når man sætter i gang og ved lave hastigheder, kører bilen på elmotoren alene uden at give ret meget lyd fra sig. Under kørslen justeres fordelingen mellem elmotoren og benzinmotoren løbende, og man er sjældent i tvivl om, hvornår man kører på benzin – det kan godt høres, især ved høje hastigheder.

LÆS OGSÅ

Ellers kan man følge med på ’omdrejningsskiven’, som i denne bil viser, om man kører hhv. ’charge’, hvor batteriet lades op, brændstofbesparende ’eco’ eller ’power’, hvor benzinforbruget er højere.

Yaris Hybrid har det såkaldte CVT-automatgear som standard. Det er en trinløs gearkasse med et uendeligt antal gearudvekslinger, også kaldet milliongear. Alligevel får man ikke en helt glidende køreoplevelse – på de første ture føles det grangiveligt, som om der er trin undervejs. Stilen bliver mere glidende, jo bedre man lærer bilen og den rette speederdosering at kende.

Nøjsom bybil
Med tiden vil man sandsynligvis også kunne få mere valuta for sine benzinkroner. Ifølge bilens egen computer nåede vi i snit cirka 21 km på literen ved blandet kørsel – et stykke fra de lovede knap 29 km/l. Men der er ingen tvivl om, at bilen er mere nøjsom i byen end på lande- og motorveje, hvor elmotoren ikke har meget at bestille.Normalt er en kørestil uden voldsomme nedbremsninger sagen, hvis man vil spare på brændstoffet, men i Yaris Hybrid gør bremsen nytte på flere måder: Bilen skal ikke oplades i et stik, for elmotoren fungerer som en generator, når man bremser.

Energien fra nedbremsning og motorbremsning, som i mange andre biler går til spilde som varme, opsamles her som elektrisk energi og lagres i hybridbatteriet, indtil det igen bruges til acceleration.

Motoren er ganske vaks, når man sætter i gang, men det tager sin tid at prygle bilen op i fart, hvis man kører i spareindstillingen ’eco’. Det gælder også oppe i fart, når benzinmotoren har overtaget, f.eks. ved overhalinger.

Yaris Hybrid har da også lidt ekstra at slæbe på – den er 20 cm længere og lidt tungere end andre Yarismodeller for at få plads til elektronikken. Til gengæld går det ikke ud over rummeligheden, hvilket er et plus. Bagagerummet er i fuld Yarisstørrelse, da hybridbatteriet er gemt under bagsæderne.Passagerer bag i bilen fornemmer da heller ikke at gå glip af plads. Meldingen fra bagsædet er den typiske for biler i denne størrelse: O.k., men ikke overvældende pladsforhold.

Bagsædet kan inddrages til bagageplads, men vil man køre med påhængsvogn, skal man ikke vælge Yaris Hybrid – det kan den nemlig ikke.

Yaris Hybrid ligger godt og stabilt på vejen, men man må finde sig i nogen vindstøj, når det blæser.

Mere konkurrencedygtig pris

Toyota har været pioner, når det gælder hybridbiler – det er 15 år siden, Toyota Prius kom på markedet. Hidtil har det dog kostet ganske mange tusindlapper ekstra at vælge en hybridbil frem for rene diesel- eller benzinudgaver.

LÆS OGSÅ Med Yaris Hybrid er valgmuligheden blevet mere spiselig: Ganske vist koster hybridversionen mindst 20.000 kroner mere end en Yaris med dieselmotor, men hybridmodellen har både automatgear og klimaanlæg som standardudstyr, og inkluderer man det i kalkulen, ændrer prisforskellen sig til 10.000 kroner i hybridens favør. Et mere folkeligt gennembrud for Toyotas hybridbiler er dermed ikke længere så utænkeligt, som det har været. Den eneste hybridkonkurrent er Honda Jazz.Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden