Malerisk. Søren Pedersen er som en dygtig maler, når der gælder farver og komposition, når han skaber sit værk, lød rosen fra en af dommerne.
Foto: Joachim Adrian

Malerisk. Søren Pedersen er som en dygtig maler, når der gælder farver og komposition, når han skaber sit værk, lød rosen fra en af dommerne.

Bolig

3. pladsen: Sørens altan er vild, skør og skøn

41-årige Søren Pedersens blomstrende altan i Valby fik en 3. plads i DM i altankasse. Den lille sydvendte altan giver sosu-assistenten maksimal glæde hele året.

Bolig

'Min hængende have’ kalder Søren Pedersen sin lillebitte blomstrende altanhave. Og sandt er det, at især tallerkensmækkerne her midt på sommeren slet, slet ikke kan holde sig inden for den lille altans afgrænsende mål, men i rask trav er på vej ned mod underboens altan.

Altandommer Dorthe Kvist mener, at »altanen er et sandt festfyrværkeri, som man bliver glad helt ned i knæene af at se på«, og Søren Ryge Petersen var ikke længe om at konstatere, at denne var den smukkeste af alle i DM-konkurrencen.

Altanen er et sandt festfyrværkeri, som man bliver glad helt ned i knæene af at se på.

Den 41-årige nyuddannede sosu-assistent fra Roskildevej i Valby har boet i sin lille lejlighed i 15 år, og i al den tid har den sydvendte altan mod gården sammen med musik og sang været hans store interesse.

»Man kan sige, at musikken bringer mig glæde, og min have bringer mig fred«, siger den entusiastiske altanejer, der arbejder på et bosted for psykiatripatienter.

LÆS ARTIKEL

Altanen rummer både stauder og sommerblomster samt et lille akacietræ, som står midt for. Søren Pedersen går sidst på vinteren i gang med at få overblik over, hvad der har overlevet vinteren, og planlægge, hvad der skal sås og plantes. Han skønner, at der er over 80 slags planter fordelt i potter og kasser på den diminutive altan.

»Jeg bruger mange timer hver dag på at pille, vande og nusse på altanen«, fortæller Søren Pedersen, som erkender, at han ikke kan overskue hele haven fra indersiden af altanen, hvor et springvand i dagens anledning giver ekstra liv.

»Så er jeg nødt til at gå ned i gården for at se, hvor der trænger til at blive ryddet op«, siger han.

Sommerferie er der ikke noget, der hedder, for blomsterne skal vandes mange gange om dagen, når det er sommer. Og når der vandes på 2. sals-altanen, drypper det ofte hos underboen, men det er hun slet ikke ked af, bedyrer Søren Pedersen.

»Hun er også begyndt at have mange flere planter på sin altan. Jeg tror, jeg har inspireret hende«, griner han.

Dommernes begrundelser

Dorthe Kvist: Tredjepræmien går til Søren. Hans altan er på engang vild og skør og meget, meget skøn. Her er ufortyndet haveglæde i stride strømme. At Søren har arbejdet på sin altan i 15 år og prioriterer at bruge så meget tid på den, vidner om uspoleret haveglæde og en bevidsthed hos Søren om alt det gode, altanen giver tilbage. Jeg kan særligt lide den symmetri, han har valgt at arbejde med på de få kvadratmeter. Søren Ryge Petersen: Sørens altan er simpelthen den smukkeste! Man tager en firkant og dekorerer den med blomster, og det kan gøres på alverdens måder. Søren har ramt noget fint og elementært med sit valg, når det gælder farver og komposition. Som en dygtig maler med sit lærred. Desuden har han været længe om det. Har ikke købt planter for tusind kroner. Det tager flere år at få blomstrende kongelys f.eks.


Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce