Selvforsynende. Øverst oppe har Henia Kaldras et helt lille landbrug med økologiske grundsager. Faktisk er hun selvforsynende
Foto: Simon Fals

Selvforsynende. Øverst oppe har Henia Kaldras et helt lille landbrug med økologiske grundsager. Faktisk er hun selvforsynende

Bolig

2. pladsen: Henia er selvforsynende på 4,5 kvadratmeter

55-årige polske Henia Kaldaras’ grøntsagshave fik en 2. plads i DM i altankasse. På den store altan i Fredensborg er hun selvforsynende med økologiske grøntsager.

Bolig

Parabolen på 2. sal er omkranset af grønt, men alligevel kan man ikke helt gætte sig til, at der inde bagved gemmer sig, hvad altandommer Dorthe Kvist kalder »et helt landbrug«.

Overvældende er indtrykket af den altanvækst, der fremstår på billederne, som Henryka Kaldaras, kaldet Henia, har sendt ind til DM i altankasse. Kæmpestore squash, perlerækker af tomater, bær, agurker og nyopgravede kartofler. Alt sammen sået og plantet i store plastforede kasser på den 4,5 m lange og 1 m brede altan, som ligger i en betonejendom i Fredensborg.

LÆS ARTIKEL

Overvældet og glad var også 55-årige Henia, da hun hørte om andenpladsen i Lørdagslivs konkurrence, som en bekendt gjorde hende opmærksom på.

»Hjertelig tak!«, udbryder hun i telefonen og fortæller, at hun er vokset op på en stor gård ved den polske by Lezajsk, 220 kilometer fra Krakow. Hun har været vant til en stor køkkenhave hele sit liv.

Derfor er altanhaven også hendes store hobby.

»Jeg begynder i februar eller marts med at forberede haven. Det meste jord skal skiftes ud, når det er blomster og grøntsager, jeg dyrker«, fortæller hun.

På et af de billeder, Henia har indsendt til konkurrencen, er altanen fotograferet på netop det tidspunkt og viser en systematisk række af kasser med jord, der netop er tilsået.

Henia Kaldaras kom til Danmark for 15 år siden for at søge lykken, efter at hun havde mistet sit job på det lokale hospital. Familien blev tilbage i Polen, og hun har gennem årene boet mange forskellige steder i Nordsjælland og et år i Odense. For 9 år siden flyttede hun til Fredensborg, hvor hun arbejder som rengøringsassistent på Hotel Store Kro.

Alle stederne har hun haft have og været selvforsynende med grøntsager. Hun viser gerne altanen frem og har også flere gange været i lokale medier med sin interesse.

Selv om børn og børnebørn bor i Polen, er det i Danmark, Henia Kaldaras i bogstaveligste forstand har slået rod i den have.

Dommernes begrundelser

Dorthe Kvist: Henia går målrettet til værks og har lavet et mindre landbrug på sin altan. På den måde synes jeg, Henia bringer havearbejdet lige derhen, hvor det hele starter, der, hvor det handler om mad på bordet. På få kvadratmeter skaffer hun mad i form af squash, tomater, grønt og masser af friske bær – oven i købet dyrket økologisk. Det er målrettet og ansvarsbevidst – superdejligt. Søren Ryge Petersen: Henia stammer fra Polen, hvor traditionen for at dyrke sine egne grøntsager har holdt sig meget længere end i Danmark. Hun vil til enhver tid plante kartofler i stedet for morgenfruer, og en fuldvoksen squash er lige så smuk som en buket engelske roser. Henias altan har rødder helt tilbage i oldtiden, da mennesker for første gang brugte jorden til at dyrke mad til folk og fæ. Det er flot og smukt.


Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce