Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Selvforsynende. Øverst oppe har Henia Kaldras et helt lille landbrug med økologiske grundsager. Faktisk er hun selvforsynende
Foto: Simon Fals

Selvforsynende. Øverst oppe har Henia Kaldras et helt lille landbrug med økologiske grundsager. Faktisk er hun selvforsynende

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

2. pladsen: Henia er selvforsynende på 4,5 kvadratmeter

55-årige polske Henia Kaldaras’ grøntsagshave fik en 2. plads i DM i altankasse. På den store altan i Fredensborg er hun selvforsynende med økologiske grøntsager.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Parabolen på 2. sal er omkranset af grønt, men alligevel kan man ikke helt gætte sig til, at der inde bagved gemmer sig, hvad altandommer Dorthe Kvist kalder »et helt landbrug«.

Overvældende er indtrykket af den altanvækst, der fremstår på billederne, som Henryka Kaldaras, kaldet Henia, har sendt ind til DM i altankasse. Kæmpestore squash, perlerækker af tomater, bær, agurker og nyopgravede kartofler. Alt sammen sået og plantet i store plastforede kasser på den 4,5 m lange og 1 m brede altan, som ligger i en betonejendom i Fredensborg.

LÆS ARTIKEL

Overvældet og glad var også 55-årige Henia, da hun hørte om andenpladsen i Lørdagslivs konkurrence, som en bekendt gjorde hende opmærksom på.

»Hjertelig tak!«, udbryder hun i telefonen og fortæller, at hun er vokset op på en stor gård ved den polske by Lezajsk, 220 kilometer fra Krakow. Hun har været vant til en stor køkkenhave hele sit liv.

Derfor er altanhaven også hendes store hobby.

»Jeg begynder i februar eller marts med at forberede haven. Det meste jord skal skiftes ud, når det er blomster og grøntsager, jeg dyrker«, fortæller hun.

På et af de billeder, Henia har indsendt til konkurrencen, er altanen fotograferet på netop det tidspunkt og viser en systematisk række af kasser med jord, der netop er tilsået.

Henia Kaldaras kom til Danmark for 15 år siden for at søge lykken, efter at hun havde mistet sit job på det lokale hospital. Familien blev tilbage i Polen, og hun har gennem årene boet mange forskellige steder i Nordsjælland og et år i Odense. For 9 år siden flyttede hun til Fredensborg, hvor hun arbejder som rengøringsassistent på Hotel Store Kro.

Alle stederne har hun haft have og været selvforsynende med grøntsager. Hun viser gerne altanen frem og har også flere gange været i lokale medier med sin interesse.

Selv om børn og børnebørn bor i Polen, er det i Danmark, Henia Kaldaras i bogstaveligste forstand har slået rod i den have.

Dommernes begrundelser

Dorthe Kvist: Henia går målrettet til værks og har lavet et mindre landbrug på sin altan. På den måde synes jeg, Henia bringer havearbejdet lige derhen, hvor det hele starter, der, hvor det handler om mad på bordet. På få kvadratmeter skaffer hun mad i form af squash, tomater, grønt og masser af friske bær – oven i købet dyrket økologisk. Det er målrettet og ansvarsbevidst – superdejligt. Søren Ryge Petersen: Henia stammer fra Polen, hvor traditionen for at dyrke sine egne grøntsager har holdt sig meget længere end i Danmark. Hun vil til enhver tid plante kartofler i stedet for morgenfruer, og en fuldvoksen squash er lige så smuk som en buket engelske roser. Henias altan har rødder helt tilbage i oldtiden, da mennesker for første gang brugte jorden til at dyrke mad til folk og fæ. Det er flot og smukt.


Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden