Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
VIldnis. Tora Gubb elsker sin altaner, selv om hun ikke mener, at de er smukke i klassisk forstand, og hun bruger timer på at nippe, pille og vande hver dag. Hendes nøjagtige planteliste  imponerede også dommeren.
Foto: Thomas Borberg

VIldnis. Tora Gubb elsker sin altaner, selv om hun ikke mener, at de er smukke i klassisk forstand, og hun bruger timer på at nippe, pille og vande hver dag. Hendes nøjagtige planteliste imponerede også dommeren.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vinderen er fundet: Her er Danmarks flotteste altan

84-årige Tora Grubb tog sin elskede have med, da hun flyttede i lejlighed for fem år siden.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad gør man, når man flytter fra sin elskede have til en lejlighed med altan? Man omdanner naturligvis altanen til en minihave.

Det er i hvert fald sådan, den 84-årige Tora Grubb har gjort i sin lille lejlighed på Bispebjerg i Københavns Nordvestkvarter. Da hun for fem år siden kunne vælge mellem to lejligheder i komplekset, valgte hun den mindste af dem. Til gengæld har den to altaner.

LÆS ARTIKEL

»Jeg valgte altanerne, for så kunne jeg flytte noget af haven hertil«, fortæller Tora Grubb, som har inviteret Lørdagsliv indenfor i lejligheden.

Tak til Ryge
På grund af blodpropper i lungerne er den 84-årige kvinde koblet til et iltapparat det meste af tiden. Tora Grubbs afdøde mand var antikvar, og det ses. Overalt på gulvet og i reoler er der stabler med bøger, gamle som nye, og sandelig også en lille samling af bøger skrevet af Søren Ryge Petersen, viser Tora Grubb os. Hun vil nemlig gerne takke ham personligt, fordi han sammen med meddommer Dorthe Kvist har kåret hendes grønne altan som vinder af Lørdagslivs DM i altankasser.

»Jeg blev meget overrasket over det, for jeg synes jo ikke, min altan ligner noget i forhold til alle de altaner med prangende blomster. Jeg er meget glad«, siger Tora Grubb.

Plantelisten
Der er over 50 planter, krydderurter og bærbuske på hendes to altaner. Hver og en har hun skrevet ned på en liste, og de bliver passet og plejet omhyggeligt hver dag. Der er lige fra fransk estragon til tomatplanter til mexikansk appelsin-timian, blåbær og ramsløg.»Jeg bruger ret meget tid på at pille og nippe og på at vande, for det regner ikke ind på altanen. Men jeg kan jo godt lide det«, fortæller Tora Grubb.

Hun er tidligere lærer på privatskolen Rygaards Skole i Hellerup. For fem år siden valgte hun at overlade hus og have til sin niece og hendes mand og deres to børn, så de kunne flytte ud af en trang lejlighed. Tora Grubb elskede at gå i haven, men klager ikke.

»Jeg synes ikke, det er svært at bo i lejlighed, for jeg var indstillet på det. Det var mit eget valg, for jeg synes, at de unge skulle have en have«.

Grønt vildnis
Den 84-årige kvinde med de grønne fingre nøjes ikke med at plante sine altaner til. Neden for stuelejligheden har hun store krukker med blomster og grønne planter, som de andre beboere kan nyde synet af. Det er dog ikke alle, der deler Tora Grubbs passion for grønt vildnis.»Der er nogle, som har klaget over min altan, fordi de synes, det ser rodet ud«, fortæller hun.

Ekstra urtehave

Heldigvis kan Tora Grubb også dyrke sin interesse på et stykke jord i foreningen Karens Have ved Bispebjerg Bakke nær sin bopæl. Her går hun over et par gange om ugen. »Jeg har et lille stykke højbed med vinterporrer, kartoffelplanter, spidskål, rødløg, hvidløg, mynte, persille, estragon, purløg og dild. Jeg holder meget af at komme der«.

LÆS OGSÅ At Tora Grubb nu kan kalde sig danmarksmester i altankasse, kan hun takke sin tidligere nabo, Helle Hedegaard, for. Det er nemlig hende, som har indsendt billeder af de grønne altaner. »Jeg sagde til hende, at det kunne hun godt glemme. Så jeg er meget glad og meget overrasket«.Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden