Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Kvinder. Op mod hvert femte udlejer på landets største boligportal annoncerer efter kvindelige lejere.
Foto: Finn Frandsen

Kvinder. Op mod hvert femte udlejer på landets største boligportal annoncerer efter kvindelige lejere.

Bolig

Hver femte boligudlejer siger nej til mænd

En ud af fem udlejere annoncerer efter en kvindelig lejer, selv om det er ulovligt.

Bolig

»Pendlerprinsesse søges til luksusværelse med balkon«.

Sådan annoncerer en bruger i en af Facebooks grupper for boligudlejning. Der er tale om byens fedeste værelse, til gengæld er det forbeholdt piger, skriver brugeren. Men i stedet for henvendelser fra interesserede lejere, vælter det ind med anklager om sexisme fra mandlige brugere, der er trætte af at blive tilsidesat på boligmarkedet.

»Det er en nedtrykkende følelse at blive fravalgt på grund af sit køn gang på gang. Det er svært at være mandlig boligsøgende på et i forvejen konkurrencepræget boligmarked, når det oven i købet ofte kun er piger, der kommer i betragtning«, siger 26-årige Frederik Nikolaj Sandfeld Hansen, som var en af dem, der reagerede på annoncen.

Kvinder holder bedre husorden

Udlejeren, der søgte en pendlende kvinde til sit værelse, står nemlig ikke alene.

Politiken har foretaget en undersøgelse af annoncerne fra Danmarks største boligudlejningstjeneste, Boligportal.dk, og den viser, at udlejere i stor stil foretrækker kvindelige lejere.

En gennemgang af de seneste 100 annoncer for alle boligtyper i Københavns og Frederiksberg Kommune viser, at 15 procent af udlejerne søger kvindelige lejere. Ser man på de seneste 100 boligannoncer for værelser i Københavns og Frederiksberg Kommune søger 19 procent af udlejerne kvindelige lejere. Kun få procentdele søger til sammenligning mænd.

Politiken har været i kontakt med en række af de annoncører, der kun vil leje ud til kvinder. De begrunder deres præference med, at kvinder er bedre til at holde husorden, at det giver en bedre dynamik med blandede køn i en bolig, eller at det føles mere trygt med en kvindelig lejer.

Svært at argumentere sagligt

Men det er ulovligt på den måde at udelukke mandlige boligsøgende, forklarer lektor på Syddansk Universitet Jakob Juul-Sandberg, der er ekspert i lejeret.

»Hvis man åbenlyst skriver, at man kun udlejer til kvinder, er det i strid med loven, der forbyder forskelsbehandling på baggrund af køn, race, religion, politisk eller seksuel orientering, siger han.

Derfor kommer det bag på Jakob Juul-Sandberg, at der er så mange, der åbenlyst annoncerer efter kvindelige lejere.

»Det overrasker mig, at det er blevet sådan, og uden at man kan bevise det, er der højst sandsynligt flere udlejere, der kun tager kvinder i betragtning, men som ikke skriver det i annoncerne«, siger han.

Udlejere må på baggrund af saglige argumenter til gengæld suverænt bestemme, hvem de vil udleje til.

»Men det er svært at argumentere sagligt for, hvorfor man foretrækker en kvinde frem for en mand. Argumenterne vil typisk være baseret på stereotyper, som at kvinder er mere renlige end mænd«, siger Jakob Juul-Sandberg.

Mænd er lige så gode lejere

Lejernes Landsorganisation (LLO) har tidligere konstateret, at diskrimination af mænd er et problem på boligmarkedet. Organisationen vurderer, at forskelsbehandlingen især rammer unge mænd, som derfor har svært ved at finde bolig.

»Det er ikke rimeligt, for boligbehovet er jo ens uanset køn. Man kan have al mulig forståelse for, at udlejere gerne vil bestemme, hvem de lejer ud til, men det ændrer ikke på, at alle skal have lige muligheder på boligmarkedet«, siger formand Helene Toxværd.

Hun understreger, at der ikke er noget, der tyder på, at mandlige lejere på trods af deres blakkede ry rent faktisk skulle være mindre tilfredsstillende lejere end kvinder:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg har ikke set empirisk bevis for, at kvinder er bedre lejere end mænd i forhold til støj, huslejebetaling, eller hvad man ellers kan måle på«, siger hun.

Selv tage ansvar

LLO vurderer også, at der er tale om en endnu større andel, der diskriminerer på baggrund af køn, end dem der gør det direkte i annonceteksterne. Men i de tilfælde er det svært at bevise, om der er tale om diskrimination, og LLO har derfor ikke ført nogen sager om kønsdiskriminering.

Det er især studerende, der har brug for at leje værelser, og presset er især stort op mod studiestart om et par måneder. Derfor bekymrer tendensen Danske Studerendes Fællesråd (DSF), der godt kender til problemet.

»Det er rimeligt at kræve, at boligudlejerne skal ruske op i sig selv og tage ansvar for, at boligmarkedet er lige tilgængeligt for alle«, siger Jakob Ruggaard, formand i DSF.

Boligportal bør stramme op

Torben Christensen, administrerende direktør i Ejendomsforeningen, der repræsenterer udlejerne af fast ejendom, mener ikke, at det er foreningens professionelle medlemmer, der diskriminerer på boligmarkedet. Han peger i stedet på de cirka 150.000 private udlejere.

»Jeg kan godt forstå, hvis en privat person, der udlejer en enkelt lejlighed, ikke overholder samtlige regler, for de er ekstremt komplicerede. Løsningen er at forsimple boligudlejningsloven. Politikerne bør påtage sig det ansvar«, siger han.

Det er kun få måneder siden, at Politiken beskrev, hvordan unge med anden etnisk baggrund end dansk blev diskrimineret på boligmarkedet.

Opmærksom på problemet

I kølvandet på den debat satte Boligportal.dk en advokat til at udrede, hvordan virksomheden kan komme diskrimination til livs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi har nultolerance over for etnisk diskrimination, men grænsen har indtil nu været mere flydende med hensyn til kønsdiskrimination. Jeg synes ikke, kønsdiskrimination fylder så meget i praksis, men vi er opmærksomme på problemstillingen, og med de her nye tal vil vi kigge en ekstra gang på det«, siger administrerende direktør Henrik Løvig. Han henviser desuden til Boligportal.dk’s retningslinjer, der advarer om, at virksomheden har ret til at redigere eller slette annoncer, der kan opfattes som kønsdiskriminerende.

Helene Toxværd fra LLO mener, at Boligportal.dk, som har 150.000 besøgende hver måned, bør stramme praksis, så det kun er saglige kriterier, der får lov til at optræde i annoncerne – vel vidende at hvis udlejerne vil sortere mænd fra, så gør de det alligevel:

»Men det vil sende et vigtigt signal«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce