Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

hygge. Stearin-, blok- og fyrfadslys skaber hygge, men de bidrager også med massive indendørs sodmængder. Derfor er Tezza Koldby gået over til kunstige bloklys, der bliver lyst op med led-teknologi.
Foto: Martin Lehmann

hygge. Stearin-, blok- og fyrfadslys skaber hygge, men de bidrager også med massive indendørs sodmængder. Derfor er Tezza Koldby gået over til kunstige bloklys, der bliver lyst op med led-teknologi.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kunstige bloklys trænger sundhedsskadelige stearinlys ud af danske hjem

»Jeg ønsker stadig den hygge, man får ved stearinlys. Led-lys er et supergodt alternativ«, siger 23-årige Tezza Koldby.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To lys på et bord. Mere skal der ikke til, før romantikken, hyggen og den gode stemning spreder sig. Men i flere hjem er stearinlysets skær skiftet ud med led-lys.

»Man må sige, at det er blevet meget populært. Stearinlys visualiserer stadig hygge, men efterhånden som vi har fået de rigtige varme farver frem i led, er salget steget kraftigt«, fortæller Stig Gerlach, indehaver af den førende producent af led-bloklys herhjemme, Sirius, der på kun fire år er nået op på over en million solgte led-stearinlys om året og er markedsførende på området.

Virksomheden oplever en vækst på 40-45 procent årligt på salget af de kunstige bloklys, som sælges hos 200 forhandlere i Danmark og 3.000 i Europa. »Salget er eksploderet alene fra 2014 til 2015. Vi taler om flere hundrede procents stigning«, fortæller Mette Willingshøj, marketing- og kommunikationschef i Imerco-kæden, der sælger led-lys i alle afskygninger.

23-årige Tezza Koldby er en af de danskere, der har skiftet de levende lys ud med kunstige. Hun har flere små hyggehjørner med led-bloklys i sin lejlighed tæt på Strandvejen i Hellerup. Ideen fik hun på det plejehjem, hvor hun arbejder. En ældre dame fik en dag et par kunstige bloklys.

»Det skabte en kædereaktion, så alle de pårørende pludselig blev sendt i byen efter led-bloklys«, fortæller hun. Efterfølgende har hun selv investeret i lysene, der til forveksling ligner bloklys, men er lavet i voks og har en flamme af plastik. På plejehjemmet blev de kunstige bloklys et øjeblikkeligt hit, fordi beboerne ikke må have stearinlys tændt i boligerne af sikkerhedsmæssige årsager. Hjemme hos Tezza Koldby har indkøbet andre årsager.

»Jeg vil gerne undgå den forurening indenfor, der kommer ved almindelige bloklys«, forklarer hun med henvisning til sin lille søn Vitus på få måneder og hans ’små nye lunger’.

Forurener som trafikeret gade

Succesen med de kunstige bloklys glæder professor i miljømedicin Steffen Loft fra Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet. Stearinlys er den vigtigste kilde til partikelforurening i boligen i vintermånederne.

»Der kan være en langt større koncentration indendørs, når stearinlys er tændt, end ude på den mest trafikerede gade i byen. Med stearinlys kommer man ofte op på helt andre niveauer. Faktisk over i asiatiske tilstande i mængder«, forklarer Steffen Loft, med henvisning til de smogproblemer byer som Beijing kæmper med.

Han understreger, at man endnu ikke ved, om partiklerne fra stearinlys er lige så farlige for mennesker som dem fra skorstene og biler, men forskerne har omvendt heller ikke gjort fund, der tyder på, at de er ufarlige. Det er helt klart det dårlige indeklima ved rigtige stearinlys, der sender kunder i armene på producenten Sirius.

»Forureningen er ret afgørende for salget af vores produkter. Men sikkerhed og brandfare er også afgørende for, at led-lysene er oppe i tiden«, forklarer Stig Gerlach. En undersøgelse blandt 7.000 danskere i 50'erne, viser dog, at der stadig er lang vej til partikelfri danske hjem. Halvdelen tænder stearinlys mindst fire gange om ugen i vinterhalvåret, fortæller professor Steffen Loft.

»Det er en tung proces og et langt sejt træk. Men man kan da se, at det blomstrer op med de nye led-lys – i hvert fald i de kredse, hvor jeg færdes«, lyder det fra Steffen Loft.

For Tezza Kolby trækker hyggen stadig. »Jeg ønsker stadig den hygge, man får ved stearinlys. Det bliver aldrig helt det samme med led-lys, men de er et supergodt alternativ, for de kan efterhånden lave dem, så de ligner rigtige bloklys«, siger hun.

»Der er sket rigtig meget. I starten så de her lys jo meget kunstige ud. Nu kan du ikke se forskel, kun på kort afstand«, fortæller Mette Willingshøj fra Imerco om lysene, der er lavet af voks og ofte har en ’væge’, der bevæger sig.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Line Felholt, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden