Bolig

Fra Tønder til København: Sådan rammes tre arketypiske boligejere af nye boligskatter

Regeringen er sammen med Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti blevet enige om nye boligskatter. De nye boligskatter skal sikre, at boligejerne ikke oplever en markant stigning i skatterne i forbindelse med de nye ejendomsvurderinger, der blev vedtaget sidste år.

Bolig

Parcelhus i Tønder til 1,3 mio. kr.

En familie, der bor i dette parcelhus, som regnes blandt de dyrere i Tønder, betaler i dag 12.900 kr. om året i samlet boligskat. I 2021 vil skatten - ejendomsværdiskatten og grundskylden tilsammen - være faldet med godt 4.000 kr. til 8.700 kr.

»Det er i procent en stor lettelse på 33 pct.«, siger Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea.

»Når omkostningerne ved at bo falder, vil det være med til at presse priserne på boligerne en smule op«.

Familien i Tønder er derfor »en af vinderne, og dem er der mange af«, siger Lise Nytoft Bergmann.

Familien vil derudover kunne glæde sig over, at de får udbetalt 8.800 kr., som de har betalt for meget i de senere år på grund af Skats fejlagtige vurderinger.

»Det er ikke en gave. det er en opsparing, som Skat har lavet for dem, som de nu får tilbage«, siger Nordeas boligøkonom.

Ejerlejlighed i København til 5 mio. kr.

Familien, der bor i en ejerlejlighed i København til 5 mio. kr., betaler i dag 27.500 kr. i samlet boligskat.I 2021 vil skatten stige til 46.200 kr., men familien slipper for stigningen, fordi den får en skatterabat til nuværende boligejere. Regningen vil derfor i 2021 fortsat lyde på godt 27.000 kr. for de nuværende ejere.

Men vælger familien af sælge i 2021, vil de nye ejere få den fulde regning og dermed skulle betale 46.200 kr. om året i boligskat. Det vil så også få betydning for familien, der sælger, siger Lise Nytoft Bergmann.

»Når køberen skal betale 19.200 kr. mere i boligskat om året, skal han kræve et afslag i prisen. Og hvis ikke køberen selv kræver det, så vil banken gøre det«, siger hun.

En ekstra skat på 19.200 kr. vil betyde, at prisen skal sættes ned med 480.000 kr., siger boligøkonomen, der betegner dette som lidt af et skrækeksempel.

»Sælgeren vil komme til at stå med en halv mio. mindre i hånden ved salget. Den nye aftale beskytter boligejernes budget men ikke deres formue«.

Fra 2021 og fremefter vil boligskatten stige for både den gamle og en ny ejer, i takt med at lejligheden stiger i værdi. Men den ekstra regning vil blive indefrosset i ejendommen som et pant for Skat, medmindre ejerne selv foretrækker at betale ved kasse ét.

Hus på Frederiksberg til 11,6 mio. kr.

Ejeren af et dyrt hus til 11,6 mio. kr. på Frederiksberg betaler i dag 86.900 kr. om året i boligskat.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I 2021 vil skatten efter de nye regler stige til 110.800 kr. om året, men de nuværende ejere slipper for den store stigning på grund af skatterabatten til nuværende boligejere. Hvis ejeren vælger at indefryse stigningen i grundskylden i de næste tre år, vil den årlige boligskat blive nedsat til 77.800 kr.

Vælger boligejeren at sælge huset på Frederiksberg i 2021, vil den nye ejer til gengæld komme til at betale 110.800 kr. om året i boligskat.

»Så også her beskytter man den nuværende ejers budget

Tekst Hans Drachmann, Jakob Hvide Beim, Grafik Mads Pedersen

Tekst Hans Drachmann, Jakob Hvide Beim, Grafik Mads Pedersen

, men ikke hans formue, da prisen på hans hus vil falde med omkring 500.000 kr. ved salget, når den nye ejer skal betale mere end 20.000 kr. mere i skat«, siger Lise Nytoft Bergmann.

For både den nuværende og en ny ejer af villaen på Frederiksberg vil boligskatten efter 2021 stige, hvis ejendommens værdi stiger. Den ekstra regning vil blive indefrosset, indtil ejendommen sælges, medmindre ejeren selv foretrækker at betale den for at undgå renterne - der i dag ville være på 1,24 pct om året - og undgå, at Skat bliver medejer af huset.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce