Få de vigtigste historier direkte i din indbakkeLæs mere


    Luftfoto af København. Indre by.
Foto: Per Folkver

Luftfoto af København. Indre by.

Bolig

Nøglefirma giver opskriften: Sådan slipper du uden om nyt Airbnb-loft

Kald det Bed and Breakfast eller brug andre udlejningsportaler end Airbnb - firmaet KeyKeeper gennemgår metoder, der gør det muligt for borgerne at omgå et kommende udlejningsloft i København.

Bolig

Det er tilsyneladende kun et spørgsmål om tid, før bystyret i København lægger loft over borgernes muligheder for at leje privatboligen ud via den populære udlejningsportal Airbnb.

Men endnu inden politikerne har besluttet sig for, hvor mange dage der må lejes ud, kan københavnerne nu få ind til flere opskrifter på, hvordan de slipper uden om det kommunale udlejningsloft.

Det er københavnerfirmaet KeyKeeper, der gennemgår de mest oplagte ’undvigemanøvrer’ på sin hjemmeside. Firmaet lever selv af at servicere de mange tusinder Airbnb-værter.

Brug andre portaler end Airbnb

Den nemmeste og mest oplagte vej uden om en tidsbegrænset lejeperiode er at bruge andre udlejningsportaler end Airbnb, for dem er der nemlig masser af på markedet, fastslår KeyKeeper på sin hjemmeside:

»Derfor vil det være selvmål for Airbnb at indgå aftale med Københavns Kommune om at begrænse udlejning via deres portal. Ved begrænsning på udlejning hos Airbnb vil mange værter stadig have mulighed for at oprette lejlighedsudlejning på andre platforme«, skriver KeyKeeper, der har flere gode ideer.

De københavnske politikere arbejder nemlig med samme grundmodel, som den, der bliver brugt i Amsterdam i Holland, hvor borgerne maksimalt kan leje deres boliger ud i 60 dage, eller to måneder.

Det giver jo heller ikke nogen mening, at politikerne blander sig i, hvor mange dage folk lejer deres private biler ud via Go More, det er jo forrykt

Herefter bliver boligerne ganske enkelt fjernet fra Airbnb’s hjemmeside.

Kald det Bed and Breakfast

Men ifølge KeyKeeper kan de hollandske Airbnb-værter fortsat leje ud så længe de har lyst, hvis boligen er registreret som Bed and Breakfast – eller hvis det kun er dele af boligen, nemlig 40 procent af den, der bliver lejet ud.

Bliver den danske aftale en kopi af den hollandske, giver det københavnerne mulighed for at udnytte de samme undtagelser.

Og sidst men ikke mindst peger KeyKeeper på det, firmaet selv kalder »en mindre fin metode«; nemlig at genopslå boligen på Airbnb, så snart de 60 dage er gået – og gerne flere gange – i håbet om, at der ikke er, og heller ikke kommer, nogen effektiv kontrol.

»Dette vil give udlejer mulighed for at udleje lejligheden i yderligere 60 dage og fortsætte på denne måde, indtil året er omme, og de 60 dage nulstilles«.

»Indtil videre er der i hvert fald ikke noget, der tyder på, at Airbnb vil gå ind og holde øje med den enkelte udlejers lejlighed, og hvor mange gange denne er blevet udlejet«, skriver firmaet, der har gjort det til en forretning at håndtere nøgler og nøglebyt, når borgerne lejer deres boliger ud.

En krænkelse af borgernes rettigheder

KeyKeepers direktør og stifter Christian Dehn kalder det en »krænkelse« af borgernes rettigheder, hvis politikerne begrænser deres muligheder for at leje privatboligen ud.

»Det skal politikeren ikke pille ved. Det giver jo heller ikke nogen mening, at politikerne blander sig i, hvor mange dage folk lejer deres private biler ud via Go More, det er jo forrykt«.

»Så er det da meget bedre at bruge kræfterne på at finde en løsning, der sikrer, at der bliver betalt skat af de her lejeindtægter«, siger Christian Dehn, der selv lejer ud via Airbnb - både for sig selv og andre.

De mange og kreative 'omgåelses-metoder' viser med al ønskelig tydelighed, at et københavnsk udlejningsloft ikke dæmmer op for den sorte økonomi, der ser ud til at følge med Airbnb-feberen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det mener Morten Østrup Møller, juridisk direktør i de private udlejeres brancheorganisation, Ejendomsforeningen Danmark:

Udlejning skal godkendes af myndighederne

»Nu går man så efter en aftale med Airbnb, som begrænser udlejningen, men som aldrig kommer til at virke, for borgerne kan bare bruge en anden udlejningsportal end Airbnb«.

»Vil man virkelig have denne form for udlejning begrænset, så er man nødt til at indføre nogle af de kontrolforanstaltninger, vi ser i andre lande og storbyer. Eksempelvis at man kun kan leje boligen ud, hvis myndighederne udtrykkeligt har godkendt projektet, og gør du det så alligevel, så koster det kassen i bødesanktioner«, siger Morten Østrup Møller.

Som omtalt i Politiken er både overborgmester Frank Jensen (S) og flere partier i det københavnske bystyre klar til at lægge loft over den periode, byens borgere kan leje privaten ude til turister.

»Vi skal forhindre, at platforme som Airbnb skaber et marked, hvor boliger bruges til ren spekulation og økonomisk gevinst – og tages fra københavnerne og et i forvejen presset boligmarked«, siger Frank Jensen i en skriftlig kommentar.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce