Foto: Finn Frandsen
Bolig

Almene boligselskaber står i kø for at bygge billigt på Amager Fælled

Boligforeningerne håber at kunne tilbyde boliger med en husleje på helt ned til 3.000 kroner.

Bolig

De almene boligforeninger er ikke i tvivl om, at de vil have foden inden for på Amager Fælled, hvis Københavns Kommune fastholder planen om at bebygge den del af naturområdet, det har døbt Ørestad Fælled.

Politiken har talt med flere af boligselskaberne, der alle siger, at de håber at få del i de 25 procent almene boliger, som der planlægges i området.

Det er dog endnu ikke besluttet, hvilke almene selskaber der får en bid af kagen.

»Det er op til grundejeren at finde ud af, hvem der skal være med, men vi vil selvfølgelig gerne medvirke. Det er der ingen tvivl om«, siger Christian Høgsbro, der er administrerende direktør i boligforeningen AAB, der er Danmarks ældste og største almene boligforening.

Samme melding kommer fra KAB, der administrerer 50.000 boliger på vegne af flere københavnske boligforeninger:

»Nogle gange får vi kun mulighed for at bygge i en motorvejssammenfletning eller på kanten af et industriområde. Der er ingen tvivl om, at vi rigtig gerne vil have en fod indenfor på nogle af de attraktive lokationer, og det her er helt sikkert en attraktiv lokation«, siger direktør i KAB Jens Elmelund, der fremhæver infrastrukturen og nærheden til naturen som vigtige parametre.

Protest mod byggeriet

Netop placeringen midt i naturen har fået kritikere op af stolen, da de mener, at bevaringsværdig natur vil lide skade, når Københavns kommune vil bygge 2.500 boliger - heraf 625 almene boliger - på samlet cirka 178.000 etagemeter.

50.000 personer har skrevet under på, at området skal bevares, i weekenden var der protestfestival og den kendte musiker Johan Olsen har skrevet en sang i protest mod planerne.

Den debat vil de almene boligforeninger ikke blande sig i.

»Kritikken går på Københavns Kommune, og det er der, den skal rettes hen. Det er kommunen, der skal bestemme, om der må bygges. Vi vil rigtig, rigtig gerne bygge alle steder, hvor det er lovligt - inklusiv Amager Fælled«, siger formanden for Lejerbo København, Jan Hyttel, der leder »med lys og lygte« efter ledige grunde.

Jens Elmelund fra KAB supplerer:

»Jeg har stukket en finger i jorden hos de selskaber, som KAB repræsenterer, og der er grundsynspunktet, at hvis det bliver besluttet, at der skal bygges boliger, så er det så sandelig vigtigt, at der bliver bygget gode almene boliger«, siger han.

»Hvis alle almene siger nej, så bliver det vel blot private boliger, der bliver bygget i stedet for en fjerdedel almene boliger. Det ville være den værste situation af alle«.

Arbejder på at skaffe billige boliger

Mens de 25 procent af boligerne skal være almene lejeboliger, skal de resterende 75 procent - cirka 1.875 boliger - være henholdsvis ejerboliger og private lejeboliger. Disse udlejes modsat de almene boliger på markedsvilkår, og det er derfor de almene boliger, der skal opfylde målsætningen om boliger, der ifølge overborgmester Frank Jensen »er til at betale for mennesker med helt almindelige indkomster«.

Og det arbejder flere af boligforeningerne på.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

AAB, FSB og Lejerbo arbejder sammen på at kunne tilbyde et koncept, de kalder Småt & Smart.

»Det er karakteriseret ved, at vi har skåret alle unødvendige kvadratmeter væk. Store entreer, samtalebadeværelser og lignende, der ikke er nødvendigt. Vi kan ikke bygge billigere end alle mulige andre, men der, hvor vi kan få billigere boliger, er ved at skære ned på kvadratmeterne. Det vil vi rigtig gerne bygge på Amager Fælled«, siger Jan Hyttel.

Han håber, at de kan bygge små boliger med en husleje på mellem 4.000 og 5.000 kroner.

»Men det er ikke noget, jeg kan garantere. Det kommer an på prisudviklingen, og hvad vi skal give for grundene og så videre. Men de skal helst ikke koste 8-9.000 kroner«, siger Jan Hyttel.

Næsten halv pris af de private

Christian Høgsbro fra AAB forklarer, at udgangspunktet for nybyggeri er 1.100 kroner pr etagemeter om året. Dermed vil en 90 kvadratmeter bolig koste 8.250 kroner i husleje om måneden.

»Det er en høj pris fra starten, men hvis du tager det private udlejningsmarked, ligger etagemeterprisen på op til 2.000 kroner årligt, så det er næsten halv pris i forhold til det private. En vigtig pointe er også, at huslejeudviklingen på almene boliger typisk ligger under prisudviklingen, så om 5, 10, 15 år er det en rigtig billig bolig«, siger Christian Høgsbro.

For Jens Elmelund fra KAB er drømmescenariet, at der kan bygges boliger i flere forskellige størrelser, så der både er plads til familier, singler og dem, der har svært ved at få fodfæste på boligmarkedet. Han forklarer derfor, at KAB arbejder med et spænd på 3-10.000 kroner, hvor 3.000 kroner primært er til lejere på kontanthjælp, mens 10.000 kroner er huslejen for en familiebolig på 100 kvadratmeter.

Men han håber også, at de kan bygge nogle boliger til mellemgruppen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce