Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Styresignal for boliglån bliver ikke så skrapt som tidligere varslet af erhvervsministeren.
Foto: Thomas Borberg

Styresignal for boliglån bliver ikke så skrapt som tidligere varslet af erhvervsministeren.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen er klar med lightudgave af nye låneregler

Massiv kritik får regeringen til at frede formuende pensionister, fornuftige førstegangskøbere og boligejere med lav belåning i nyt sæt låneregler for boligejere.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis en minister skal vurderes på sin evne til at lytte til kritikken – lægge sig fladt ned og rette ind efter den – er der topkarakterer til den konservative erhvervsminister Brian Mikkelsen.

Han har stort set fjernet alle de skarpe kanter i de nye og omstridte låneregler, der skulle begrænse de mest risikable flexlån i de dele af landet, hvor boligpriserne er gået amok.

Vrede borgmestre og kritiske banker

Med et såkaldt styresignal har Nationalbanken og det Systemiske Risikoråd tydeligt anbefalet regeringen at stramme kraftigt op på långivningen for at afværge truende boligbobler i København og Aarhus-området.

Men styresignalet blev mødt med så massive protester fra realkreditinstitutter, banker og boligeksperter – og ikke mindst fra de berørte kommuner – at Brian Mikkelsen i sidste måned måtte hive hårdt i nødbremsen og trække styresignalet tilbage.

Siden da har Mikkelsens embedsmænd i Finanstilsynet arbejdet på højtryk for at udvikle et nyt og mere spiseligt sæt låneregler, der også kan genskabe roen blandt borgmestre og kommunalpolitikere, forud for kommunalvalget i næste måned.

Nu er Brian Mikkelsen klar til at præsentere sin light-udgave af de nye låneregler.

Nye låneregler gælder over hele landet

Som tidligere omtalt i Politiken afliver ministeren planen om at lade de nye og skærpede låneregler omfatte en række navngive kommuner i hovedstadsområdet og Aarhus.

De nye låneregler bliver i stedet rettet mod de ejerboliger, huse og lejligheder, der har de dyreste kvadratmeterpriser, eller er steget mest i værdi, uanset om de så har adresse i Herning, Høje Tåstrup eller Hørsholm.

Her holder ministeren fast i en strammere kreditvurdering af de boligejere, der har stor gæld og farlige flexlån uden renter og afdrag.

Som udgangspunkt er der lukket for de fleksible lånetyper, hvis en boligejer bærer rundt på en gæld, der er fire gange større end husstandens samlede indkomst.

Minister freder de gamle og de unge

Men som en konsekvens af kritikken vil regeringen og Finanstilsynet blandt andet frede de pensionister og førstegangskøbere, der i sagens natur ikke har de store indkomster og dermed risikerer at slå sig urimeligt hårdt på en stram kreditvurdering.

Det betyder, at de pensionister, der har en dokumenteret formue og en utvivlsom betalingsevne, slipper for den skrappe kreditvurdering. Det samme gør førstegangskøbere, der bruger deres flexlån fornuftigt, eksempelvis på at afdrage andre og dyrere lån og gældsposter.

Nye regler kan få social slagside

Og som en ekstra gave til boligejerne kommer den skrappe kreditvurdering heller ikke til at gælde de boligejere, der har en dokumenteret lav belåning under 60 procent af boligens værdi.

»Med de nye retningslinjer ønsker vi at skabe et mere robust og balanceret boligmarked. Det gør vi ved at begrænse udbredelsen af de mest risikobetonede lån for husstande med høj gæld. Samtidigt sikrer vi, med de nye retningslinjer, at man fortsat kan optage lån til køb af bolig, selv om man har høj gæld. Det skal bare ske med større forsigtighed i forhold til valg af lånetype«, siger Brian Mikkelsen i en kommentar til de nye regler.

Det nye udspil bliver mødt med roser fra BRF Kredits cheføkonom Mikkel Høegh:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det her er mere balanceret- man forskelsbehandler ikke i forhold til kommuner, der er taget højde for boligejernes formueforhold - og det ser ikke ud til at vi skal begrænse antallet af flexlån til et bestemt niveau«.

Gode lån til de unge boligejere

Også Nordea er positiv:

»Det her kommer til at gælde hele landet, og det er også en del af udspillet, at vi fortsat kan tilbyde kunderne fastforrentede lån med og uden afdrag, og du kan fortsat få F5-lån, det er især vigtigt for de unge boligejere, fordi det giver dem en mulighed for at få et billigt realkreditlån og så bruge besparelsen på at afdrage den dyre del af lånet«, siger Peter Smith, direktør i Nordea Kredit.

Men selv om erhvervsministeren har bøjet sig for kritikken, er der stadig flere løse ender i udspillet.

For hvad gør de boligejere, der pludselig bliver ramt af ledighed, sygdom eller ryger ind i skilsmisse og dermed mister så stor en del af indtægten, at de ikke kan betale boliglånet?

Med de nye låneregler er det ikke længere muligt at klare krisen ved at lægge lånet om til en lavere fleksibel ydelse. Og dermed kan de nye låneregler få en voldsom social slagside, advarer flere eksperter.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden