Realkredit Danmark: Låneregler er godt nyt for pensionister

Det er sundt, at regeringen sætter ind over for lån til boligejere med høj gæld, mener Realkredit Danmark.

Bolig

Det bliver ikke overraskende boligejerne i de store byer som København og Aarhus, der bliver ramt af nye retningslinjer for boliglån.

Det vurderer Realkredit Danmark, efter at regeringen torsdag offentliggjorde nye lempeligere retningslinjer for, hvor meget gæld man må have, hvis man vil have et 'risikobetonet' lån som fleks- eller afdragsfrielån.

Til gengæld er der godt nyt til pensionister med lav indtægt, men høj friværdi, vurderer cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hillingsøe Heining.

»Pensionister vil fortsat have en attraktiv adgang til friværdien i deres mursten, som kan bruges aktivt i den private økonomi gennem pensionisttilværelsen«.

»Det havde været en relativ dyr fornøjelse, hvis friværdien kun kunne udnyttes via realkreditlån med afdrag, da der skulle lånes endnu flere penge end ellers for at servicere de løbende afdrag«, fastslår Christian Hillingsøe Heining i en skriftlig kommentar.

Realkredit Danmark lægger også vægt på, at retningslinjerne er blevet lempet på andre områder i forhold til dem, som blev trukket tilbage.

I de første retningslinjer havde boligejere med en gæld på over fire gange hustandsindkomsten kun adgang til fastforrentede lån med afdrag. Nu får man også adgang til den afdragsfrie version af fastforrentede lån.

Og det bliver også muligt at tage F5-lån - men vel at mærke med afdrag.

»Flere valgmuligheder for den enkelte låntager er set med vores øjne et positivt tiltag, da det giver bedre mulighed for at indrette sin boligøkonomi efter sin egen private økonomi og præferencer«.

»Her tænkes eksempelvis på, at har man anden og dyrere gæld ved siden af realkreditlånet, er det stadig muligt at benytte afdragsfrihed på realkreditlånet og sætte ekstra skub i afdragsbetalingerne på den dyrere gæld«.

»Samtidig giver det afdragsfrie fastforrentede lån en god beskyttelse af friværdien i ens bolig, hvis renterne skulle stige og presse boligpriserne ned«, vurderer Christian Hillingsøe Heining.

Det første sæt retningslinjer blev trukket tilbage efter advarsler om, at de ville ramme boligmarkedet i Aarhus og København for hårdt. Boligpriserne vil dog ikke gå markant ned som følge af de nye retningslinjer, vurderer Realkredit Danmark:

»Det er klart, at det vil bidrage til at tage toppen af prisstigningerne i landets dyreste områder, da potentielle boligkøbere kan afholde sig fra at købe bolig«.

»Når det er sagt, vil den faktiske priseffekt være væsentligt mere afdæmpet end det oprindelige styresignal«.

»Med andre ord venter vi ikke den store modvind til det københavnske boligmarked fra det reviderede styresignal«, fastslår Christian Hillingsøe Heining.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce