Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Usikkert. Indbrud bliver hurtigt dyrt for den store andel af unge, som ikke har nogen indboforsikring.
Foto: Thomas Borberg(Arkiv)

Usikkert. Indbrud bliver hurtigt dyrt for den store andel af unge, som ikke har nogen indboforsikring.

Forsikring

Hver tredje unge er uden indboforsikring

36 procent af de 21-24-årige har ingen forsikring, der dækker, hvis de får stjålet deres ting eller er skyld i, at andre kommer til skade.

Forsikring

Hvis de kommer til at skade andre eller bliver offer for en tyv, står de uden økonomisk sikkerhed. Mere end hver tredje unge har nemlig ingen indboforsikring og dermed heller ikke en ansvarsforsikring, som typisk hører med.

Det viser en opgørelse fra Forsikring & Pension på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

»Mange unge tænker måske, at man bor på et værelse og ikke har så mange værdier. Men de fleste har faktisk mange værdier – smartphones, tablets og så videre. Det løber op alt sammen«, siger direktør Per Bremer Rasmussen fra Forsikring & Pension.

Når man fylder 21 år, ryger man typisk ud af forældrenes indboforsikring, hvis man ikke længere bor hjemme. Det får imidlertid ikke alle unge til at tegne deres egen forsikring.

Indbo er den mindste mangel

36 procent af unge mellem 21 og 24 år har ingen indboforsikring, viser tallene i opgørelsen.

Den manglende forsikring af indboet er imidlertid det mindste problem, vurderer Forsikring & Pension:

»Det kan blive virkelig alvorligt, hvis de unge ikke har den ansvarsforsikring, der hører med i en indboforsikring. Ansvarsforsikringen dækker nemlig den store regning, man risikerer at få, hvis man er skyld i, at andre kommer til skade«, siger Per Bremer Rasmussen.

Det er klart de unge, som oftest mangler indboforsikring og dermed også ofte ansvars- og ulykkesforsikring, som typisk hører med. Men også i ældre aldersgrupper er der en andel uden dækning.

Blandt 25-59-årige har 11 procent ingen indboforsikring. For folk på 60 år og derover er 4 procent uden dækning.

Når mange ikke har en forsikring, skyldes det ofte ren og skær uvidenhed. Det oplever advokat Sophie Becher, der har speciale i personskader:

Vi har ikke lyst til at forholde os til, hvad der sker, hvis noget går galt

»Når jeg spørger folk, om de har en indboforsikring, er de helt blanke. Og det er næsten uanset alder, køn og social klasse«, siger Sophie Becher, der er advokat ved Ret & Råd Scheibel i Hillerød.

Men selv om mange altså ingen anelse har om, hvorvidt de er dækket, tror de alligevel, at de kan se frem til at få et stort beløb udbetalt fra det offentlige, hvis de for eksempel kommer til skade.

»Mange har hørt om andre, som fik en halv million kroner, men de er ikke opmærksom på, at det er private forsikringer, der har udløst den erstatning«, siger Sophie Becher.

En del misforståelser kan også skyldes, at amerikanske film og tv-serier viser, at man i det amerikanske retssystem ofte opererer med langt større beløb, hvor erstatning for svie og smerte langt oftere optræder.

Biler og hunde kan blive dyre

Sophie Becher oplever løbende sager, hvor folk kommer galt af sted, fordi de mangler forsikringer – heriblandt ansvarsforsikringer på biler og hunde.

»Jeg får især ustyrlig mange henvendelser fra folk om hunde, der bider mennesker og andre hunde. Der bliver folk meget ofte overraskede over, hvor dyrt det er, hvis King bider Fido. Det kan løbe op i 100.000 kroner for to uger på et dyrehospital, og det hæfter man for, hvis man ikke har forsikring«, siger Sophie Becher.

Andre bliver omvendt positivt overraskede over, at de faktisk har en dækning.

»Det er lidt pudsigt, men der er mange, som ikke ved, at de er forsikrede via deres arbejde. Det siger noget om, hvor lidt folk sætter sig ind i det«, siger Sophie Becher.

Det største problem ved manglende indboforsikring er, at man dermed mangler en retshjælpsforsikring, vurderer advokaten.

I trafiksager kan det især blive et problem, fordi folk dermed ikke har råd til at anlægge en retssag.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Uforsikrede må opgive retssager

»Selv om dækningen på en retshjælpsforsikring ofte er lav, er det bedre at have den end ikke have den. Har man den ikke, må man ofte opgive at føre en sag, fordi kampen bliver ulige. Skal man betale en advokat med almindelige menneskepenge mod et stort forsikringsselskab, er det svært«, siger Sophie Becher.

Årsagen til udbredt uvidenhed om forsikringer er ret oplagt, mener advokaten:

»Vi har ikke lyst til at forholde os til, hvad der sker, hvis noget går galt«, siger Sophie Becher og fortsætter:

»Men der er sikkert også noget velfærdsopdragelse i det: Vi regner med, at der er et system, som sørger for os, hvis noget går galt. Og det er jo sandt, at man ikke ender med enorme lægeregninger i Danmark, sådan som man risikerer i USA. Men alle mulige andre forhold kan godt give problemer«.

Unge skal mindes om forsikring

Sophie Becher opfordrer til, at man som forælder tager en snak om forsikringer med sit barn, inden det flytter hjemmefra.

Forsikringsbranchen foreslår, at kommunen eller folkeregistret automatisk minder folk om indboforsikringen, når de fylder 21 år.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce