Skybrud. Flyt ting væk fra gulv og vægge, der er ramt af vandet, så det kan tørre.
Foto: Per Folkver (arkiv)

Skybrud. Flyt ting væk fra gulv og vægge, der er ramt af vandet, så det kan tørre.

Forsikring

Står din kælder under vand: Sådan dækker forsikringen

Det er en god ide at tage kontakt til forsikringsselskabet, før du begynder at tømme kælderen.

Forsikring

Så snart skybruddet eller stormfloden er overstået, handler det om overblik, oprydning og kontakt til forsikringsselskabet.

Det er ikke altid muligt at undgå oversvømmelse i kældre - men man kan komme langt med at begrænse omfanget af skaderne. Her er de vigtigste ting, du skal være opmærksom på, efter skybruddet har ramt din kælder.

Inden du anmelder skaden

 • Hvis kælderen bliver oversvømmet er det vigtigt at rydde op, så skaden ikke forværres og yderligere udvikler sig til fugt og svampeskader.
 • Du behøver ikke at anmelde skaden, inden du går i gang med at redde dine ting. Det er vigtigt, at du hurtigst muligt får fragtet dine våde ting op af kælderen.
 • Hvis du ønsker erstatning for de ødelagte ting, skal du gemme og tage billeder af dine ting. Du skal ikke smide noget ud, før du har talt med dit forsikringsselskab.
 • Når du går i gang med at fragte ting op af kælderen, skal du være opmærksom på, at du bør beskytte dig mod bakterier og urenheder i vandet ved at anvende gummistøvler og langskaftede gummihandsker.
 • Sørg for hurtigst muligt at pumpe vandet væk og fjerne fugten ved hjælp af en affugter. Det er vigtigt at få tørret ud for at undgå følgeskader som skimmelsvamp.
 • Gem kvitteringer for de udgifter, du har til nødreperationer. Forsikringen dækker rimelige og nødvendige udgifter til at få pumpet vand væk, at redde dit indbo og til affugternes elforbrug.
 • Varm kælderen op, når vandet er væk. Sørg for grundig gennemtræk i 5-8 minutter, indtil luften igen er kold. Gentag indtil fugten er forsvundet.
 • Lade døre og vinduer stå åbne, når der er nogle hjemme. Det er med til at tørre boligen.

Når du anmelder skaden

Det er din indbo- eller familieforsikring, der dækker skader på indbo, mens det er din bygningsforsikring, der dækker skader på selve kælderen, hvis du ejer din egen bolig.

Forsikringsselskaberne vil ofte tage kontakt til et professionelt skadeservicefirma, der kommer ud for at besigtige skaden. Ved skybrud vil der være mange, der skal have hjælp af forsikringsselskaberne, så der kan gå langt tid, før de kommer ud.

Tal med forsikringsselskabet om:

 • hvad du selv kan gøre
 • hvad der kan vente
 • om du har brug for assistance fra fx et skadeservicefirma
 • om der er noget, der kræver besøg af en taksator.

Ved enhver skade som følge af voldsomt sky- eller tørbrud kan dækningen være begrænset til et maksimalt beløb. Hos Tryg er det for eksempel 25.000 kroner for kælderrum i etagebyggeri og op til 75.000 kroner for kældre i villaer.

Hvad dækker forsikringen

Den almindelige husforsikring dækker vandskader, der er kommet på grund af regn. Men der skal være tale om så kraftigt et skybrud, at utilstoppede og vedligeholdte afløbssystemer ikke kan aflede vandet.

Forsikringen dækker kun, hvis der er kommet en vis mængde vand. Man siger, det skal regne mere end 40 mm på et døgn eller 30 mm på en halv time.

Med en husforsikring får du dækket skaderne på huset, som er kommet som følge af skybruddet. Derudover vil de typisk også dække, hvis vandet kommer ind gennem overbelastede vejriste eller kælderskakte.

Hvad dækker forsikringen ikke

Langt de fleste husforsikringer dækker ikke skader, hvis vandet kommer fra revner i mure eller skader, som skyldes, at grundvandet står for højt, eller at en å eller en sø løber over, så have og hus oversvømmes.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er dog muligt at søge erstatning hos Stormrådet, hvis oversvømmelsen skyldes hårdt vejr, der får søer eller åer til at løbe over sine bredder og beskadige dit hus.

Som konsekvens af de seneste oversvømmelser er nogle forsikringsselskaber begyndt at pålægge husejerne nye krav til husforsikringen.

Det betyder, at husejere, der ofte bliver ramt af vandskader, skal fjerne organiske byggematerialer som gipsplader og trægulve fra kældre. De skal erstatte dem med uorganiske byggematerialer som klinker.

Derudover skal husejerne installere højtvandslukker og pumpebrønde for at sikre mod det næste skybrud. Hvis ikke de opfylder kravene, vil skybrudsdækningen kunne blive annulleret.

Utilfreds med Forsikringens afgørelse

For 200 kroner kan du klage til Ankenævnet, hvis du ikke mener, at Forsikringen har behandlet din sag ordentligt. Se hvordan du klager her .

Dog kan du ikke vinde husforsikringsklager, der handler om, at højere grundvand eller fejl i bygningens konstruktion har ført til, at vand trænger ind i kælderen.

Kilder: Forsikringsselskabet Tryg, Kaelderguiden.dk, Pension&Forsikring og Bolius.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce