Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Fortyndet. Miljøminister Kirsten Brosbøl vil indføre fortyndede sprøjtegifte til de private have-ejere.

Haven
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Havefolket skal lokkes til at vælge fortyndede sprøjtegifte

Miljøministeren vil have regler, der udfaser koncentreret sprøjtegift hos private.

Haven
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nogle knokler med lugejernet, andre køber noget gift, men når danske haveejere bekæmper ukrudt, gør de tilsyneladende, som de plejer.

En rapport fra Miljøstyrelsen viser, at salget af ukrudtsmidler til private haver i 2012 stort set var på samme cirka-niveau (27,6 ton) som de forudgående fem år.

At der ikke er sket en bevægelse i retning af mindre belastende midler i de tre år, hvor Miljøstyrelsen har givet sprøjtegiftene karakter efter, hvor meget de skader miljøet.

Samt at koncentreret gift fuldstændig dominerer salget – i 2012 udgjorde fortyndede klar til brug-udgaver kun 7,6 procent af salget.

LÆS ARTIKEL

På den baggrund er miljøminister Kirsten Brosbøl (S) nu på vej med nye regler, der skal få havecentre, byggemarkeder og andre salgssteder til at sætte de gammelkendte koncentrerede midler om bag disken og de fortyndede frem på hylderne, så de forbrugere, der nu engang vælger at bruge gift, kan gøre det på en måde, så de negative påvirkninger begrænses.

»De haveejere, der vælger at sprøjte, skal helst vælge de sprøjtegifte, der er klar til brug, fordi de er mindre risikable for både miljøet og haveejerne selv«, siger Kirsten Brosbøl i en pressemeddelelse.

Sprøjtegift solgt i koncentreret form øger nemlig risikoen for spild og overdosering, når forbrugeren selv blander det op, før det benyttes mod ukrudt i græsplæne, bede og mellem fliser.

Foreløbig kan butikkerne selv vælge, om de vil pudse den grønne glorie ved at flytte de koncentrerede sprøjtegifte fra hylderne og gemme dem bag disken, men sådan bliver det ikke ved med at være. Fra næste år bliver det et krav jævnfør et direktiv om bæredygtig anvendelse af pesticider.

»Ifølge direktivet skal hovedparten af de koncentrerede midler være bag disken fra 26. november 2015. Så er det ikke frivilligt længere«, siger kontorchef Mette Hyldebrandt-Larsen fra Miljøstyrelsen.

I bestræbelserne på at få haveejere til at huske miljøet, også når de bruger gift, har Miljøstyrelsen vurderet alle godkendte midler og givet dem karakter efter, hvor lidt eller meget de belaster miljøet. Den opfordrer Kirsten Brosbøl alle potentielle købere til at kigge på, så de kan vælge de sprøjtegifte, der belaster mindst muligt.

»De skrappeste sprøjtegifte kan i mange tilfælde erstattes af andre, uden at det går ud over effekten«, siger hun.

Listen findes på Miljøstyrelsens site Godthavemiljø.dk, som også byder på masser af råd om, hvordan man kan forebygge og bekæmpe eller minimere ukrudt, mos og skadedyr uden brug af gift.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden