Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

gavmildhed. Eva-Andrea Erichsen har skabt en frodig altanhave ved at udveksle frø med andre haveinteresserede. På altanen og i hendes drivhus i forældrenes have vokser bl.a. tomater fra Santorini, chili og krydderurter. I haven sikrer valmuernes frøstande nye forsyninger til byttebekendtskaberne.

Haven
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Passioneret plantebytter: »Jeg har fået have på altanen for 100 kroner«

Eva-Andrea Erichsen har skabt en frodig altanhave ved at bytte sig til frø og planter og udveksle erfaringer med andre havefolk.

Haven
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spirer af rosenkål, blomstrende peberfrugt og en livskraftig tomatplante af græsk oprindelse vokser side om side med salat og krydderurter i altankasser, vinkasser og potter på Eva-Andrea Erichsens lille altan i Vangede nord for København. Her har hun i løbet af året skabt en frodig altanhave for cirka 100 kroner.

»Jeg vil gerne bevise, at man kan skabe en køn lille have ved at bytte og spørge sig frem«, siger Eva-Andrea Erichsen, som er haveentusiast og flittig frø- og plantebytter.

LÆS ARTIKEL

De 100 kroner er spenderet på lidt jord, et par potter, nogle hvidløg til dyrkning og porto til nogle af de frø og knolde, som hun har fået eller byttet sig til hos andre haveinteresserede.

En frodighed af planter, berigende nye venskaber og masser af inspirerende haveviden. Det er en del af udbyttet, man kan glæde sig over, når man bytter planter med andre.

Eva-Andrea Erichsens drivhus, som står i forældrenes have få kilometer fra Vangede, bugner lige nu af agurker, chili og tomater, som hun har fået eller byttet sig til. Og i hendes nyttehave i Lyngby får de tørre plantestokke lov at stå, så hun kan høste og udveksle frø med andre.

»Man dyrker planter på en anden måde, når man bytter med andre. Før fjernede jeg altid de tørre stokke med frø, fordi de så triste ud. Nu er de pludselig noget værd. Man vænner sig til at tænke mere cirkulært – på hele årets gang og på næste år«, siger Eva-Andrea Erichsen, som er 28 år og selvstændig psykolog.

Byttebekendtskaber på nettet

Byttebekendtskaberne møder hun bl.a. i nyttehaveforeningen, når forbipasserende roser hendes flotte valmuer.

»Så tilyder jeg, at de kan få nogle frø, og så får jeg måske nogle squash i bytte. Sidste år var alle mine squash bytteplanter«, fortæller Eva-Andrea Erichsen, som har dyrket have i 10 år – de seneste år med stadig større fokus på at bytte med andre.

Nettet er også et myldrende mødested for byttestemte havedyrkere. Facebook-siden Nabo Grønt og hjemmesiden Del Jorden er nogle af de sider, hvor Eva-Andrea Erichsen har fået nyttig viden og overskudsplanter fra erfarne havefolk. Her har hun også selv lært fra sig til havenovicer og tilbudt dem begynderklassikere som purløg og mynte.

»Det er dejligt at kunne hjælpe andre i gang, så det ikke bliver en økonomisk ruin at få planter til sin have«, mener Eva-Andrea Erichsen og tilføjer:

»Det kan da være fint nok at fylde sin have med planter fra havecentret på lynhurtig hokus-krokus-maner. Men der er meget mere magi i at se det gro og følge hele processen fra frø til afgrøde og til frø igen«.

Plantebyttemarkeder, hvor private udveksler og sælger aflæggere fra egen have, er også oplagte steder at finde nye planter og blive haveklogere. Her har Eva-Andrea Erichsen bl.a. fået chiliplanter og hindbærstiklinger til en 5’er stykket.

At bytte planter og udveksle erfaringer med andre havefolk har fået hende til at fokusere mere på genbrug og mindre på at købe og smide væk i det hele taget.

»Jeg går f.eks. mere i genbrugstøj og bytter brugte bøger. Det handler om at give videre. Det, jeg ikke kan bruge, kan andre bruge – og omvendt«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Byttetanken breder sig

Eva-Andrea Erichsen kan snildt bruge en hel aften på at kigge på websiderne og skrive med andre haveinteresserede. Og med mobilporto er det let at købe en kode, som afsenderen kan skrive på en kuvert, så det ikke koster noget at være gavmild med frø eller knolde.

»Jeg har haft en lang snak om tomater med en kvinde fra Sønderjylland, som sendte mig sjældne tomatfrø, man ikke kan købe sig til. Jeg har også fået en veninde i Aalborg, som har lært mig en masse om havedyrkning på altanen. Jeg har aldrig mødt dem, men vi kan skrive sammen om vores haver i timevis«, fortæller Eva-Andrea Erichsen.

Hun har selv en blog, hvor hun skriver om havedyrkning og mad og poster billeder. Her kan man bl.a. følge, hvordan altanhaven tog form. Der er også opskrifter på nogle af de retter, som de hjemmedyrkede råvarer forvandles til. I høstsæsonen er hun og kæresten selvforsynende med mange grøntsager, og resten af året kan de hive bær og grønt ud af deres tætpakkede dybfryser.

Haven er ikke kun et spisekammer, men også et rum til arbejde og tænkepauser.

»Jeg sidder gerne i altanhaven og forbereder undervisning ved min computer. Det er også befriende at holde nogle pauser, hvor gulerødder og bønner er det vigtigste i hele verden«, siger Eva-Andrea Erichsen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden