Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

KVALITET. Det er ikke ligegyldigt, hvilken kvalitet, du køber dine havemøbler i.

Haven
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Træekspert: Derfor skal dine havemøbler være af kernetræ

Du skal gå efter det mørkere kernetræ - men det kan være svært at se forskel.

Haven
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Træ er ikke bare træ. Det består af bark, splint og kernetræ. Når du køber udendørsmøbler til den kommende forårs- og sommersæson, skal du sørge for, at de er lavet af det sidste.

»Hvis du vil have havemøbler, der skal holde og være noget værd efter mange års brug, skal du altid gå efter møbler, der kun er lavet af kernetræ«. Sådan lyder opfordringen fra ekspert i træsorter og vedligeholdelsen af dem Andreas Bergstedt, lektor ved Skovskolen på Københavns Universitet.

Det er med andre ord ikke nok at hive den store pengepung frem og investere i møbler af dyrt hårdtræ som teak eller robinie. Det er også vigtigt, at det er kerneteak eller kernerobinie. »Alle træsorter har et lag lyst træ lige under barken, som ikke holder mod råd og svamp«, forklarer Andreas Bergstedt.

Splintved hedder trælaget, som udgør de yderste centimeter af træstammen lige under barken, og det er mindre holdbart. Kernetræet derimod – også kaldet kerneveddet – indeholder konserverende stoffer, der beskytter træet mod svamp og mikroorganismer.

»Man ser meget hurtigt forskellen. Er dine udendørsmøbler lavet af splint, bliver de hurtigt rådne, skimmelsorte og grimme. Men er de lavet af kernetræ, holder de længere«, forklarer Andreas Bergstedt.

Se på farven

Desværre er det ikke altid, butikkerne skriver, om havemøblet er lavet af splint eller kerne.

»Nogle gange står det der. Andre gange sælger butikken møbler i to prisklasser. Men man kan se det ved at kigge på farven«, forklarer Andreas Bergstedt. Kerneveddet er mørkere og hårdere end splintveddet, hvorfor møbler af kernetræ vil være mørke i farven.

Kerneteak har den der flotte rødbrune farve. Det er den, man skal gå efter i butikken

»Uanset træsort er kernetræet mørkere end splint. Kerneteak har den der flotte rødbrune farve. Det er den, man skal gå efter i butikken«, lyder rådet fra Andreas Bergstedt.

Skal man for alvor se forskel, er det netop i butikken, mens møblet er nyt. Når først møblet har stået hjemme i haven i vind og vejr, bliver det sværere at se forskel, forklarer træeksperten.

Teak er det bedste

Selv om havemøbler i for eksempel douglasgran eller trykimprægneret fyrretræ også er brugbare, anbefaler Andreas Bergstedt, at man køber havemøbler i hårdtræ. Mørke, tropiske træsorter holder generelt længe, og teak er det allerbedste.

»De fleste havemøbler er lavet af teaktræ, og man må også sige, at det er det bedste, for det holder rigtig længe, før det rådner«, siger Andreas Bergstedt.

Robinie er en træsort, som oprindelig kommer fra Nordamerika, men nu dyrkes meget i Ungarn. Den er lige nu på vej frem til havemøbler og holder rigtig godt både mod vejrlig og råd. Også dansk egetræ giver holdbare havemøbler, men kræver mere vedligehold end teaktræ, hvis det skal holde sig pænt.

Man skal i øvrigt ikke være nervøs for, om havemøblerne nu også er lavet af det træ, det udgiver sig for. Andreas Bergstedt har selv været involveret i en stikprøveundersøgelse af træhavemøbler hos en række forhandlere.

»Selvfølgelig kan man ikke altid regne med, at træmøblet er, hvad det giver sig ud for at være. Om det er splint eller kerne, teak eller ej. Men vores lille undersøgelse viste faktisk, at med undtagelse af ét sted, var det, de solgte, faktisk rigtigt nok«.

Vil man være helt sikker, kan man som forbruger kigge efter certificeringsstemplet FSC, som garanterer træets oprindelse, træsortens ægthed, og at træet er fældet på en bæredygtig måde.

»Stemplet giver en rimelig sikkerhed for, at du ikke bliver snydt«, siger Andreas Bergstedt.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Line Felholt, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden