Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

FORÅRSKLAR. Havestolen til venstre før forårsbehandlingen. Stolen til højre efter rengøring og olie-behandling. Resultatet taler for sig selv.

Haven
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Sådan gør du havemøblerne forårsklar

Gør møblerne forårsklar, og giv dem et langt liv med træekspertens otte enkle råd.

Haven
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De fleste havemøbler er lavet af eksotisk hårdtræ, som for eksempel teak eller robinie. Når du tager dem i brug efter en hel vinter, har de ikke længere den flotte rødbrune farve, som da du købte dem. Tværtimod. Hvis møblerne har stået ude hele året, er de blevet grå og har fået pletter af sort skimmelsvamp.

»Det er grimt, og den sorte farve smitter af på bukserne. Derfor er det vigtigt at gøre møblerne rene før sommersæsonen«, siger træekspert og lektor på Skovskolen ved Københavns Universitet Andreas Bergstedt. Han giver otte enkle råd til klargøring og vedligeholdelse af havemøbler i træ. Følger du dem, giver det pote i mange år frem.

»Følger man rådene, er der ingen grænser for, hvor længe møblerne holder. Jeg har set teaktræsmøbler, der stadig fungerede fint og så flotte ud efter mere end 20 år«.

1. Fjern al snavs

Først fjernes snavs og sorte skimmelsvamp-pletter. Det gør du med knofedt, vand og sæbe, evt. trærens. Det kan dog være nødvendigt med mere drastiske midler som klorin eller rodalon, som er et decideret svampedræbende middel. Både klorin og rodalon er effektivt. Det sidste er dog også giftigt, så husk gummihandsker, for giften kan optages gennem huden. Skyl derefter møblerne grundigt med vand, f.eks. fra haveslangen.

2. Lad dem tørre

Lad møblerne tørre fuldstændigt efter rengøring. Har afrensningen fået fibrene i træet til at rejse, så slib dem væk med let slibning med fint sandpapir.

3. Helt tørre!

Hvis vejret stadig er koldt, kan det være svært for træet at blive helt tørt. Lad da møblerne tørre helt, til det bliver lidt varmere i vejret, f.eks. hen i april, hvor temperaturen er steget lidt, og luften er mere tør. Men er der gode varme dage allerede i påsken, vil træet hurtigt blive tørt og dermed klar til næste skridt – oliebehandling.

4. Giv olie

Når møblerne er helt tørre, kan du give dem en hærdende træolie. Olien lægger sig på overfladen og beskytter træet mod vand, så det ikke suges ind i træet. Sørg desuden for, at olien er tilsat et svampedræbende middel, så du undgår, at de sorte fugtskader opstår igen.

5. Afstem forventninger

Almindelig træolie er en udmærket behandling af dine udendørsmøbler, men rent visuelt udretter det ikke mirakler. Er dine udendørsmøbler af teaktræ, vil de ikke stå med den samme flotte rødbrune farve, som stue-møbler af teaktræ har. Så godt virker olien ikke. Vil du have udendørsmøbler, der ligner et flot teakdæk på en båd, er det et meget stort arbejde med rensning, slibning og smøring med specielle ædeltræsolier.

6. Brug ikke linolie

Nogle mennesker bruger rå linolie til deres udendørs træmøbler, men det er en meget dårlig idé. Rå linolie tørrer meget langsomt. Det tager flere uger og giver en fornemmelse af at klistre fast i lang tid. Desuden er linolie udmærket ’mad’ for skimmelsvamp, og derfor ser man tit, at træmøbler, der er behandlet med linolie, bliver helt sorte af svamp.

7. Nye møbler - samme behandling

Er dine havemøbler nyindkøbte til sæsonen, skal de som regel også have træolie. Mange havemøbler især af teaktræ er tit ubehandlede, når du køber dem. Giv dem derfor oliebehandling, inden du tager dem i brug.

8. Forebyg hele året

Den bedste måde at sørge for, at dine havemøbler holder sig flotte i mange år, er, at de får mulighed for at tørre helt indimellem. Kan du stille dem indendørs i de kolde måneder, er det bedst, men ellers under et halvtag. Det sidste bør du også gøre om sommeren, når det regner over længere tid. Til gengæld har plastikovertræk ikke den store virkning, da der samler sig en masse dug indenunder, som holder møblerne våde og ikke tørre.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Line Felholt, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden