Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Finn Frandsen (arkiv)
Foto: Finn Frandsen (arkiv)

VÆKST. Mads Boserup Lauritsen har sammen med sit gårdlav på Nørrebro i København lavet en stor grøntsagshave på toppen af et skraldeskur.

Haven
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To nye bøger hjælper byhaver og grønne fællesskaber i gang

Hvis du gerne vil dyrke noget fælles og grønt i nabolaget, er der inspiration at hente.

Haven
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Solmodne tomater på taget af et skraldeskur. Klukkende høns i en baggård på stenbroen. Liv og aktivitet omkring bugnende grøntsagsbede, hvor der før var mennesketomme græsplæner mellem boligblokke.

Byhaver og andre grønne fællesskaber spirer og gror – både i Danmark og i udlandet. Urban farming kaldes fænomenet, hvor byboere – gerne i fællesskab – dyrker deres egen mad og følger årets gang, fra frøene kommer i jorden, til afgrøderne kan høstes og tilberedes.

»Det foregår ikke længere kun i de store byer – det har bredt sig til hele landet. Især i almene boligbyggerier kommer der flere og flere fælleshaver. Folk vil gerne producere noget med deres hænder og lave noget fysisk sammen. Det styrker naboskabet, og man får også spiseligt udbytte af det«, fremhæver Mads Boserup Lauritsen, som er arkitekt, bybonde og iværksætter.

Men hvordan kommer man i gang og får fingrene i den urbane muld? To nye bøger kan både inspirere begyndere og guide mere garvede bybønder.

En klassisk faldgrube er, at man starter for stort og ambitiøst

»En klassisk faldgrube er, at man starter for stort og ambitiøst. Læg ud med noget overkommeligt det første år, og se så, om engagementet rækker til mere«, råder Mads Boserup Lauritsen.

Plantekasser og pallebænke

I 2011 begyndte han at dyrke tomater i fem plantekasser på toppen af et skraldeskur i sin baggård på Nørrebro i København. Året efter var der 20 plantekasser på skuret og en boomende interesse for baggårdsprojektet. I dag driver Mads Boserup Lauritsen virksomheden TagTomat og lever af sit arbejde med grønne projekter i ind- og udland.

I bogen ’TagTomat. Vejen til grønne fællesskaber i byen’ fortæller han og andre iværksættere blandt andet om, hvordan man kan forvandle gold asfalt til små parker, organisere frivilligt arbejde, få råd til at realisere sine ideer og – hvem ved? – måske ligefrem leve af det.

Bogen guider også til, hvordan man selv kan lave selvvandende plantekasser, frøbomber, fuglehuse, insekthoteller og naturligvis også pallebænken, der nærmest er blevet en byhavemøbelklassiker. Bogen er udgivet under en Creative Commons-licens, så man må frit kopiere indholdet, så længe det ikke sker med indtjening for øje.

»I bogen deler vi gladelig ud af al vores viden og ’forretningshemmeligheder’, men man kan ikke kopiere vores energi – den må man selv finde og lægge i sine projekter«, siger Mads Boserup Lauritsen og uddyber:

»Mange andre steder på kloden dyrker man grøntsager af nød. Vi gør det ikke, fordi det kan betale sig, men fordi vi oplever, at det er værdifuldt på mange andre måder at bruge sin tid i nabolaget«.

Vi gør os umage

»Vi er mange, som bor i byen hele livet, men samtidig nyder at være tæt på små bidder af naturen og opleve dens langsommelighed. Man kan sagtens leve uden at dyrke eller tilberede mad, men vi vil gerne have det hele med og gøre ting, som tager tid, fordi vi gør os umage«, forklarer Signe Voltelen.

Hun er arkitekt, bybonde og arbejder med grøn byudvikling og formidling af havepraksis. Sammen med kok og kogebogsforfatter Mette Helbæk og Marie Hertz, ligeledes bybonde og beskæftiget med miljøplanlægning og økologi, har hun lavet bogen ’Dyrk din by’ om urban farming i og omkring København.

Bogen fortæller om mennesker, der på forskellige måder har skabt grønne åndehuller i byen. Den giver også tip til, hvordan man selv kan dyrke grøntsager og urter, og opskrifter på, hvordan man kan bruge dem, når de er høstet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi vil gerne inspirere andre til at gøre noget af det samme, som vi gør«, siger Signe Voltelen og fremhæver et par af de steder, hvor hun er blevet grebet af groglæde:

I det økologiske væksthus på bo- og uddannelsesstedet Grennesminde i Taastrup kan man i sommerhalvåret gå i en tæt jungle af forskellige sorter pluk selv-tomater. Og på Amager Fælled kan man året rundt sanke urter i byens eget spisekammer og lave en ’hvad kan du have i hatten’-marmelade af årstidens vilde planter.

Mads Boserup Lauritsen: 'TagTomat. Vejen til grønne fællesskaber i byen'. Ctrl+Alt+Delete Books. 300 kroner. Se mere på www.tagtomat.dk

Marie Hertz, Signe Voltelen og Mette Helbæk: Dyrk din by. Forlaget Turbine, 269,95 kroner. Udkommer 23. marts

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Helle Sindal eller Haven, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden