Selv en stor modstander skræmmer ikke den lille foxterrier. udfordrer
Foto: Søren Ryge Petersen

Selv en stor modstander skræmmer ikke den lille foxterrier. udfordrer

Haven

Søren Ryge: Dumme hund

De vilde dyr og fugle elsker rester fra køkkenet – hvis hunden vil lade dem komme til.

Haven

Det slår aldrig fejl. Når jeg går ud ad døren med madspanden, så er den helt elektrisk, hopper og danser omkring mig. Når jeg derefter tømmer spanden et stykke ude på marken eller på gårdspladsen, gammelt brød og kage, fem kartofler og en håndfuld bønner fra i går, bløde brunkager fra julen – alle disse madrester, som enhver familie producerer hver eneste dag – så snuser den omhyggeligt til det hele, men spiser aldrig noget. Den er nemlig ikke en stor forslugen labrador, men en lille foxterrier med begrænset appetit.

Men rovdyrinstinktet er intakt, som om den var en ulv eller en løve. Dette er mad, dette er spiseligt, og det skal man passe på. Ingen andre må tage det, heller ikke en krage, en solsort eller en musvit. Derfor står den først en halv time og kigger og sætter sig derefter ned og kigger. Om sommeren lægger den sig ned og kigger. Hvis jeg lukker den ind, står den ved døren og raser.

Væk, solsort. Søren Ryges hund vogter over rester fra køkkenet.
Foto: Søren Ryge Petersen

Væk, solsort. Søren Ryges hund vogter over rester fra køkkenet.

Alternativet er at grave det ned, og det er lidt besværligt, for så skal det transporteres hjem i haven til noget løs jord, frem og tilbage, igen og igen. Lige nu går det slet ikke, for jorden er frossen.

Jeg bliver aldrig træt af at kigge på denne tåbelighed. En lille højt elsket hund, der står og kigger på en sulten solsort, der gerne vil hakke i noget gammelt brød, og hvis den kommer bare ét hop nærmere, springer hunden frem med et bjæf, ikke for at fange solsorten, men for at jage den væk. Det er fed underholdning, og jeg har set det i utallige varianter med høns og diverse fugle. Morsomst er det om sommeren, når der går kvier på marken, og hunden frygtløst går til angreb på dem. Og værst de gange, en anden hund har nærmet sig, og det resulterer i slagsmål, hyl og skrig.

Og så var det slet ikke det, jeg ville fortælle. Mit emne er såmænd bare madspildet, som jeg slet ikke kan holde ud. Jeg ved, at alle mulige ildsjæle gør alt muligt for at begrænse det, og jeg vil blot bidrage med at minde om, at der er masser af vilde dyr og fugle, der hellere end gerne spiser gammelt brød og pasta, især her om vinteren. Som forleden, da jeg sad på Burger King i Ringsted og levnede halvdelen af min Whopper. Jeg smed den ud på græsset bag ved bygningen, og i løbet af 10 sekunder havde krager, alliker og måger fjernet alt, selv remouladen, og hvis politiet, levnedsmiddelkontrollen, Arbejdstilsynet, miljøkontrollen, rottefængere, parkeringsvagter, veterinærer, viceværter, veganere, hundeluftere, joggere, curlingforældre, mågehadere eller lignende havde set mig, var jeg nok blevet antastet og skældt ud på det groveste.

Men pyt – nogle gange må man ta’ chancen. Der var ingen i Ringsted, der så det, kun fuglene.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce