Foto: Niels Hougaard

Haven

Søren Ryge har blomsterabstinenser: »Selvfølgelig kan man købe blomster vinteren, men jeg kan næsten ikke holde det ud – jeg vil ha’ den ægte vare«

Vintergækker, erantis og krokus mildner vinterens trang til friske blomster.

Haven

Jeg har næsten blomsterabstinenser. Det er 3,5 måneder siden, jeg plukkede de sidste georginer, og siden da har der bortset fra lidt juleroser været blomsterpause i haven.

Selvfølgelig kan man købe blomster her om vinteren, det gør de fleste, men jeg kan næsten ikke holde det ud – jeg vil ha’ den ægte vare.

Den er på vej nu, for den usandsynlig milde vinter hjælper til. Mandag blev det til tre buketter: Vintergækker, erantis og krokus. Det er nemt og taknemmeligt, især erantisserne. De er bare små gule kugler, når man plukker dem, men så snart de kommer ind i varmen, åbner de for gulheden. Står i tre-fire dage og lyser på køkkenbordet. Det samme med krokusserne, som er små blå pile i græsset, men som også folder kronbladene ud i løbet af minutter, når de kommer ind, og pynter til aftensmaden.

Disse små buketter giver lige så megen glæde som forårets tulipaner og sommerens overflod af alt muligt – så husk det. De er overalt nu.

Men apropos tulipanerne så har jeg altid købt masser af tulipaner i disse vintermåneder. Især efter at jeg engang besøgte tulipankongen Leif Larsen i Strib på Fyn, der havde Danmarks største gartneri til drivning af tulipaner. Jeg var dybt imponeret over, hvor professionelt det hele var – og især over hans næsten 100 sæsonarbejdere fra Litauen, der plukkede og bundtede tulipaner i 4 måneder og tjente lige så meget som på et helt år derhjemme. Det var glade medarbejdere.

Tusindvis af små grågrønne spirer, der glæder mit blomsterhjerte

Nu er det slut. Han har opgivet den evindelige kamp mod hollænderne. De lavede tulipaner på samme måde, og konkurrencen har altid været knivskarp. Nu har de indført robotter til både at plukke og bundte tulipanerne. Det sænkede prisen så meget, at Leif ikke kunne følge med, medmindre han gjorde det samme, hvilket han ikke vil. Slut med danske tulipaner fra Strib. Øv! Jeg nægter at købe de hollandske.

Mine egne har næsen fremme, og ved I hvad? Allerede nu går jeg i haven hver dag for at kigge til dem. Jeg lagde jo 4.000 styk i oktober. I cirkler og spiraler og rækker. I 10 forskellige farver. De er fremme her midt i februar, hver og én, i lange lige rækker og smukke cirkler. Tusindvis af små grågrønne spirer, der glæder mit blomsterhjerte lige så meget, som når de står i fuldt flor om 3 måneder, og jeg skal plukke, plukke blomster hver dag.

Det er nemlig det bedste ved haven. At den ikke kun er forår og sommer, men også den lange vinter, hvor man glæder sig til det.

Som barn glædede jeg mig til juleaften i flere måneder. Det gør jeg ikke mere. Nu glæder jeg mig til foråret, helt konkret og synligt – og plukker vintergæk og erantis på vejen ind. Fruen elsker det.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden