0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Spørg Søren Ryge: Mursejlerne har haft sommerbolig hos os i 45 år

Søren Ryge besvarer spørgsmål om det derude. Her om mursejleren.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Gitte Forsting
Læserfoto: Gitte Forsting

Tagstenene, hvor mursejlerne slår sig ned år efter år.

Haven

Gitte Forsting: For 45 år siden så vi for første gang mursejlere, som havde bygget rede under tagstenene på forstuekvisten på vort smålandske hus. Lige siden har vi observeret dem under samme tagsten, når vi har besøgt huset i juni.

Vi har set dem blive flyvefærdige en for en, indtil fem-seks af dem tog nogle store rundture over området for så at forsvinde. Sidste år reddede vi en unge, som var landet i græsset. Med de korte ben og lange vinger kunne den ikke lette. Med en spade kastede vi den op i luften. Væk var den. Vi glæder os over dem og kan ikke nok undre os over, hvordan de år efter år rammer samme smålandske tagsten.


Søren Ryge Petersen: Tillykke med mursejlerne. Jeg blev lidt misundelig, for dem har jeg ikke. Må nøjes med svalerne, der lige nu pisker ind og ud af stalden for at fodre ungerne i reden. De to fugle har det på samme måde. De flyver langt væk, helt til det sydlige Afrika, når de er færdige med at yngle, og de vender tilbage næste forår, ikke kun til Danmark, ikke kun til en landsdel, en kommune eller en by, men til lige præcis det samme sted, hvor de ynglede eller kom ud af æggene året før.

Jeg har set det og undret mig over det igen og igen, at svalerne kommer i maj efter en rejse på 10.000 km og flyver direkte ind i stalden til reden fra i fjor. Deres gps-system er mere avanceret end selv det nyeste, mennesket har frembragt, og endnu har ingen forskere kunnet forklare det helt til bunds. Det er jo en af grundene til, at fuglelivet er noget af det mest fascinerende i vores natur. Så synligt, så hørligt – og så helt ubegribeligt.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts