0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forundret læser til haveeksperten: Det ser ud, som om der kommer tomater på mine kartoffelplanter

Søren Ryge svarer på spørgsmål fra læserne. Denne gang om sære gevækster.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Kristian Rimmen
Foto: Kristian Rimmen

Det ligner tomater, men er faktisk kartoffelfrugter.

Haven

Kristian Rimmen: Jeg vil gerne spørge dig om, hvad de ’grønne tomater’ på kartoffelplanten er? Lige pludselig er planten vokset op i rabarberbedet.

Søren Ryge Petersen: Kartofler formerer sig på to måder. Den ukønnede formering, som er knoldene i jorden, der som bekendt kan spises, men som også spirer året efter og danner knolde af nøjagtig samme sort som moderplanten.

Men planten blomstrer også, og hvis blomsterne bestøves, dannes der frugter, som ligner små, grønne tomater, fordi de to faktisk er i familie med hinanden. Frugterne indeholder frø, og når man skal lave nye sorter af kartofler, hvilket sker hele tiden, foregår det ved at bestøve forskellige sorter med hinanden og derefter så frøene, vente et par år og se, om der skulle dukke en ny, fantastisk sort op.

De fleste kartofler sætter ikke frugter. Man har simpelthen avlet dén egenskab væk, fordi den ikke kan bruges til noget. Det er spild af energi, men det skal også nævnes, at disse grønne kartoffelfrugter faktisk er giftige, endda meget giftige, og det mærkelige ved kartoflen er, at alle grønne dele af kartoffelplanten er giftige, også de kartofler, der er blevet grønne, fordi de har ligget fremme i lyset.

Det er dog yderst sjældent, at man hører om forgiftning på grund af kartofler. Vi har for længst lært at bruge dem rigtigt – enten koge eller stege dem. Rå kartofler smager jo ikke godt. Bærrene formodentlig heller ikke.



Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter