0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hvordan opstår der våger i den frosne sø?

Søren Ryge svarer på spørgsmål om udeliv. Her handler det om våger i isen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En læser har fotograferet Langedam i Birkerød, hvor fugle flokkes om vågerne.

Haven

Claus Bjerregaard: Når vejret viser sig fra sin allersmukkeste vinterside med frost i længere perioder, kommer jeg altid til at tænke på et mysterium. I nogle søer opstår der våger, hvor fugle holder til. Vågerne opstår kun i nogle søer, og det sker tilsyneladende ikke altid på samme sted i søen.

Mit spørgsmål er: Hvordan opstår disse våger, og hvordan bliver de vedligeholdt? Er det fuglene, der samarbejder om at holde vandet i bevægelse, så det ikke fryser til, eller er der noget andet på spil?

Søren Ryge Petersen: Det er meget enkelt; jeg har ikke engang spurgt eksperter til råds. For det er elementært, at vandet fryser nu, men kun, hvis der ikke er bevægelse i vandet. Derfor fryser åer og bække ikke til.

En sø er noget andet. Den opstår i en lavning i terrænet, men fælles for næsten alle søer er, at der et tilløb og et afløb. Her er der bevægelse i vandet, og her opstår vågerne i frostvejr.

I nogle søer er der ikke et synligt tilløb, og vandet kommer nedefra – fra en form for kilde i undergrunden. På det sted er der også så meget bevægelse i vandet, at det ikke fryser, og der dannes en våge.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere