0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Søren Ryge har en kæphest: Drop dog den fine græsplæne. Så får du det fineste insekthotel

En græsplæne, der ikke bliver slået, vil fyldes med vilde blomster, og så kommer insekterne – og fuglene – i haverne.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Martin Lehmann
Arkivfoto: Martin Lehmann

Den vilde del af Molslaboratoriet i på Djursland, hvor man for år tilbage fik den idé at lade planter og dyr passe sig selv for at se, hvad naturen vil udvikle sig til.

Haven

Sidste lørdag var der et spørgsmål i brevkassen om insekthoteller, der nu også kan købes færdiglavede i byggemarkeder og lignende. Har den slags nogen indflydelse på insektbestanden i en have, blev der spurgt. Nej, svarede jeg, men det er en fin beskæftigelse for børn at lave dem. Sporer dem ind på insekternes liv og levned, hvilket de ikke hører ret meget om, når de sidder ved deres computere.

Men der er noget, der er meget bedre for insekterne end hoteller – faktisk helt afgørende. Mange af dem lever jo af og på planter, og alle former for blomstrende planter er det bedste, for nektar og pollen er den fineste mad, der findes (tænk bare på bierne). Derfor er der bred enighed om, at vilde blomster i naturen er helt afgørende for den så eftertragtede biodiversitet, hvor insekterne spiller en af de store roller. At grøftekanter og alt andet af det udyrkede og ubebyggede Danmark skal rumme så megen blomstring som muligt, hvorpå vi kommer til mit yndlingsemne over dem alle, haverne!

Der er en million af dem i Danmark. Der er også en million græsplæner, der klippes en gang om ugen, og en tætklippet græsplæne er en ørken for insektlivet.

Derfor denne opfordring, som jeg har prædiket igen og igen i de sidste 30 år. Drop dog den fine græsplæne, eller i hvert fald det meste af den. Lad græsset og mælkebøtterne blomstre og sætte frø. I hele maj-juni-juli-august vil det resultere i et mylder af synlige og usynlige insekter plus alle de ekstra fugle, der følger med.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere