Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Carsten Andreasen
Søren Ryge
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ryges brevkasse: En skjuler til plastikpotten

Hvorfor passer potten aldrig i skjuleren? Det spørger en læser om.

Søren Ryge
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål fra Jette Malling, Ishøj: Mit problem har ikke noget med haver at gøre, og jeg kan næsten garantere, at du aldrig selv har haft problemet. Men du er så god til at spørge rundt, når noget skal løses. Altså, mit problem er, at når jeg står på en planteskole eller i et havecenter og har valgt en plante, som jeg skal give væk som værts-/værtindegave, kan jeg ikke finde en urtepotteskjuler, der passer til plastikurtepotten. Der er en masse pæne og mindre pæne urtepotteskjulere på hylderne, men de er enten for små, for store eller for høje (orkideskjulere). De passer i hvert fald ikke til den blomst, jeg står med i hånden.

LÆS ARTIKEL

Hvordan kan det være, at de mennesker, der producerer urtepotteskjulere, ikke lige interesser sig for den størrelse plastikurtepotter, gartnerierne benytter sig af?

Er det, fordi planterne bliver produceret i Danmark og urtepotteskjulerne i et andet land?

Eller bare, fordi de, der designer urtepotteskjulere, laver dem i den facon og størrelse, som de nu synes, sådan en urtepotteskjuler skal have?

Det lyder måske for dig som et lille problem, men det er ret irriterende, og jeg tror, at mange mennesker har samme problem som mig. Og det ville være så dejligt, hvis et firma begyndte at lave urtepotteskjulere, der passede til en almindelig plastikurtepotte.

LÆS ARTIKEL

Svar:

Det var et interessant spørgsmål, som jeg aldrig har hørt før – ikke engang tænkt over. Det hænger nok sammen med, at det er mange år siden, jeg selv holdt op med at bruge urtepotteskjulere, som fanden og tilsyneladende meget få andre har skabt.

Når man bruger dem, kan man nemlig ikke se, om en potteplante har fået for meget vand, og da jeg for 117. gang (for de mange år siden) undrede mig over, at en potteplante hang med næbbet og efterfølgende kunne konstatere, at skjuleren var halvfyldt med vand ... ja, så tog jeg altså beslutningen og skiftede den ud med en ganske almindelig underskål, som afslører alt. Og bare rolig, jeg er ikke ligeglad med potterne! Plastikpotter er per definition grimme og billige. Hvorimod ganske almindelige urtepotter i ler efter min mening er nydelige. Jeg kan ikke komme i tanker om én eneste urtepotteskjuler, der er pænere.

LÆS ARTIKEL Det må altså være mit svar og råd til dig: Køb en pose jord, et udvalg af pæne urtepotter og tilsvarende underskåle. Plant om, når du kommer hjem med dine planter, også hvis de skal bruges som gave. Potteplanterne vil glæde sig, og du vil få et nemmere liv, selv om omplantningen godt kan svine en anelse.

Til sidst: Jeg har ikke svaret på dit spørgsmål, men bragt det i avisen. Så må vi se, om producenter af urtepotter og potteplanter og urtepotteskjulere i EU læser det og tager skridt til en standardisering, hvilket vi i givet fald straks vil meddele her på tjek.dk.

LÆS ARTIKEL

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden