Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Digitalbeskæring. Følges rådene her på siden, kan det høje træ godt skæres ned og bibeholde en fin facon.
Foto: Privatfoto

Digitalbeskæring. Følges rådene her på siden, kan det høje træ godt skæres ned og bibeholde en fin facon.

Søren Ryge

Ryge: Lad træet beholde en flot figur

Hvis man bare skærer den øverste halvdel af kronen væk, ender det med en katastrofe, skriver Søren Ryge.

Søren Ryge

Spørgsmål fra læser Finn Müggler, Billund: Jeg sender her et billede af det sidste store træ, vi har i haven; en asp, mener jeg.

Er det muligt at beskære dette kønne træ, således at det genfinder sin flotte figur. Træet er ca. 8 m højt.

Svar:

Det var godt, at I skrev. Og at I gjorde det, inden der skete noget med træet. Jeg vil selvfølgelig starte med at spørge, om det nu også er nødvendigt at beskære det smukke træ, men går ud fra, at beslutningen er taget. At det formodentlig skygger for meget for roserne, stauderne, konen og kaninerne. Derfor bliver næste punkt at få det gjort ordentligt. Hvis man bare skærer den øverste halvdel af kronen væk, ender det med en katastrofe.


LÆS OGSÅ Den bedste løsning er at få en professionel træbeskærer til at gøre det. Det næstbedste er det, jeg har gjort. Sendt jeres foto videre til Mimi Hvass, der er en af vore meget dygtige træeksperter. Hun har ’beskåret’ træet på sin computer, og hvis I følger hende slavisk, kan det ikke gå helt galt. Held og lykke. Hvis man efter sin træbeskæring stadig ønsker at se på et smukt og harmonisk træ, vil jeg anbefale, at man altid er to personer til arbejdet. Sammen betragter man træet på afstand fra forskellige vinkler, og i fællesskab vurderer man, hvor meget der skal skæres af.Den ene person klatrer op i træet, mens den anden står på afstand og hjælper med at udpege de grene, som skal beskæres. Hvis man vil være helt sikker, kan man starte med at markere grenene med en gul spray og se på det igen. Husk på, at når først grenen er savet af, kan man ikke fortryde.Træet på foto er meget tæt. Hvis man ønsker et ’let og luftigt’ træ, skal det udtyndes. Dvs. at man ikke kun skærer træet tilbage, men også fjerner grene inde i kronen.

Træet har en del opretstræbende grene, som udvikler sig parallelt med mange af de andre grene. Disse lodrette grene skal skæres tilbage til en udadvendt gren, som peger væk fra træet. Hvis der er to grene på stammen, som er meget tæt på hinanden skal den ene skæres helt væk. Hvis der er mange, som sidder tæt, skal man ikke skære dem alle af på samme tid – det skal helst fordeles over en årrække.Det er vigtigt, når man beskærer de største grene, at man tager vægten af grenen, inden man skærer det endelige snit. Derved undgår man, at der rives bark af stammen.

Efter at kronen er blevet udtyndet, kan man gå i gang med at skære de resterende grene tilbage. Grenen beskæres efter en udadvendt knop. Hvis grenen deler sig i mange mindre, fjerner man den gren, som er mest lodret, og som vokser ind i kronen. Hvis der er krydsende grene, fjernes de også.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce