Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Blæst omkuld. Det nye drivhus hos Jens - som det så ud lige efter, at et vindstød af orkanstyrke ramte det. Foto: Jens Ryge Petersen

Blæst omkuld. Det nye drivhus hos Jens - som det så ud lige efter, at et vindstød af orkanstyrke ramte det. Foto: Jens Ryge Petersen

Søren Ryge
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Søren Ryge: Gorm den skrækkelige smadrede både trætophus og drivhus

En storm fejede hen over landet og efterlod sig små og store ødelæggelser.

Søren Ryge
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den 21. november var det uventet og voldsomt snefald, og det var en lykke. En uge efter kom Gorm stormende ind over landet, og det er det modsatte – det hader jeg. Det er den vejrtype, jeg bryder mig mindst om, fordi den gør mig så hjælpeløs. Man kan ikke gøre andet end at blive inde og lytte.

Til det voldsomme brus fra den usynlige vind, der river og flår i alt på sin vej og får træerne omkring os til at bruse som et Vesterhav.

At gå ud med lommelygten er halsløs gerning. Udtrykket passer perfekt, for halsen er det stykke tov, der holder et råsejls nederste hjørne fast til rælingen på skibet og dermed holder sejlet på plads i forhold til vinden. Halsen i det ene hjørne og skødet i det andet. Hvis halsen eller skødet ikke sidder fast, kan det blive katastrofalt, især i dårligt vejr. Deraf de to gode ord, halsløs og skødesløs, som stadig gælder.

Nej, jeg blev inde og hørte ikke engang, da elletræet knækkede og lagde sig skråt over gårdspladsen.

Hvis jeg havde stået under det, var jeg blevet mast og havde ikke fået glæde af min kapitalpension, der er ved at komme til udbetaling. Men det var venligt og smuttede lige akkurat forbi gåsehuset og stalden uden at lave en skramme. Kunne saves op i fred og ro om mandagen og blive til et par ugers godt brænde om et år eller to med venlig hilsen fra Gorm.

Der var også en birk, der lagde sig, men dem har jeg 150 af, så pyt. Jeg slap billigt. Værre var det med Jens, der ringede med tung stemme og fortalte om det fine drivhus, vi satte op i maj. Det kollapsede i et vindstød af orkanstyrke, frygtelig lyd, øv, øv, øv.

Men værst var det, da Christine fra Kaløvig ringede – hun var grædefærdig. Det mægtige bøgetræ med trætophuset har mistet halvdelen af sin krone. Huset har ikke taget skade, mirakel, men det kan ikke blive hængende, for terrassen rundt om er flået i stykker. Det var jo en af træets tykke stammer, der flækkede af træet, og denne stamme gik op igennem terrassens gulv på det smukkeste.

Trætophuset blev bygget for nogle år siden af et firma i Frankrig og har været en stor succes. Mange af kursuscentrets gæster har holdt møde deroppe og endda overnattet. Det er konstrueret efter alle kunstens og tømrerfagets regler og kunne holde til selv den stærkeste storm.

Medmindre hele træet væltede, selvfølgelig. Eller en af de store stammer havde et svagt punkt, hvilket ingen i hele verden kan vide på forhånd. Nu skal huset løsnes fra sit svævende fundament, hejses ned og finde en anden placering. Øv, øv, øv.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Søren Ryge, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden