Gødning. Halvdelen af Danmarks jord bliver hvert år pøset med gylle, så der er ingen grund til at frygte en besørgende kat.
Foto: Miriam Dalsgaard (arkiv)/POLFOTO

Gødning. Halvdelen af Danmarks jord bliver hvert år pøset med gylle, så der er ingen grund til at frygte en besørgende kat.

Søren Ryge

Søren Ryge: Ingen grund til panik over besørgende kat i køkkenhaven

En læser spørger, om hun skal udskifte jorden i køkkenhave efter en besørgende kat.

Søren Ryge

Ann Mansfeldt, Bogense:

Jeg har opdaget, at der har været katte i et af mine højbede. Skal al jorden udskiftes, før jeg planter/sår mine afgrøder til foråret, eller kan jeg nøjes med at udskifte noget af jorden?

Mine højbede måler 1,20 x 2 meter og er 40 cm høje. Jeg er bange for bakterier i mine afgrøder.

Søren Ryge Petersen:

Tak for brev. Jeg vil gerne tage det alvorligt, selv om min første reaktion var vantro. Mener du det? Overvejer du virkelig at skifte jorden ud i dit højbed, fordi en kat har besørget i det – et halvt år før du skal så og plante i det? Jeg kan nemt affærdige det med, at det skal du selvfølgelig ikke, for halvdelen af Danmarks jord bliver hvert år pøset til med gylle, som er afføring fra køer og grise, og bagefter dyrker man alt det på markerne, som vi spiser.

Også det økologiske. Der er ingen risiko for farlige bakterier den vej rundt. Så ville alt liv på jorden være udslukt for længst.

Men du er bange for bakterier, og det er sagen i en nøddeskal. Du er meget påvirket af de skrækkampagner, der med mellemrum dukker op i vort lille, velordnede samfund. Når farlige bakteriebårne sygdomme dukker op og får læger og andre eksperter til at slå alarm.

Salmonella, campylobacter, colibakterier, fugleinfluenza m.v. Nogle ganske få bakterier ud af de ufatteligt mange, der findes, og hvoraf langt, langt de fleste ikke blot er harmløse, men uundværlige. Det er jo bakterier, der nedbryder maden i vores og kattes mavesystem, og der findes 3.000 forskellige bakterier i vores tarme. Der er lige så mange i vores afføring – og i kattes og hundes og alle andre levende væseners afføring.

LÆS OGSÅ

Når du går en tur i din fine, lille køkkenhave, har der været mus og frøer, pindsvin og katte forbi. Måske også ræve og vildfarne hunde. Og helt sikkert en masse fugle. Alle har efterladt afføring i din have – en musvit skider hvert 5. minut. Din have er overalt og året rundt et fuldstændig uoverskueligt og fantastisk kaos af bakterier, hvis eneste formål er at æde og formere sig. Være liv og skabe liv. Det hverken kan eller skal du kæmpe imod, for så bliver du vanvittig.

Men kattelort er ulækkert og stinker modbydeligt. Derfor graver katten det ned, meget betænksomt. Jeg ville heller ikke stikke fingrene i jorden, hvor katten lige har besørget, føj for den, men hvert forår kører jeg møget fra mit hønsehus ud i den del af haven, hvor der skal være kartofler, for så bliver de bedre end nogensinde.

Jeg gætter på, at kattemøg og hønsemøg indeholder nogenlunde lige meget af de gode næringsstoffer, som bliver til gode kartofler, salat og andet godt. Og jeg ved, at bakterierne (og svampe og regnorme og alt muligt andet såkaldt mikroliv) sørger for, at det sker.

Og meget, meget mere. Emnet er uden ende, og jeg håber at have taget toppen af din bakterieangst. Selv om jeg er klar over, at man er oppe imod voldsomme kræfter, for jeg googlede også emnet lidt (som du sikkert har gjort), og nettet er fyldt med advarsler og skrækhistorier – også om faren ved bakterier.

Eksperter har kronede dage, for der er ingen kontrol med det, de siger og skriver. Hør bare disse gode råd om forebyggelse mod bakteriesygdomme fra en ekspert fra et eller andet institut:

»Børn skal vaske hænder, når de har været ude. Børn skal vaske hænder, når de har rørt ved et dyr. Lad ikke et barn putte fingre i munden, hvis det har rørt ved et dyr. Dette gælder også for voksne«.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Søren Ryge, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce