musehul. Det er hverken en skade, en fasan eller andet fjerkræ, der har lavet hullet, men en gnaver. Privatfoto

musehul. Det er hverken en skade, en fasan eller andet fjerkræ, der har lavet hullet, men en gnaver. Privatfoto

Søren Ryge

Ryges: Gåden er løst - hullet i plænen er lavet af mus

Læsere løser gåde nummer 1 fra sidste uge. Det er en mus, der er synderen.

Søren Ryge

Anders Karlsson, Ballerup:

Jeg så, at nogen havde fået et hul lavet i græsplænen af et ukendt dyr (6.2.). Jeg har været udsat for det samme, og det viste sig at være skader, der havde brugt det som isolering i bunden i deres rede. Det opdagede jeg, da jeg rev reden ned, som de havde bygget i min have. Jeg kan ikke lide skader, fordi de spiser både æg og solsorteunger, som går forsvarsløse rundt i haven (ungerne altså, ikke æggene).

Erik Sønder, Holstebro:

Det kunne se ud, som om der har været snedækket, og at en eller flere mus har haft ophold på stedet under sneen. Det spor, der peger ind mod det plantefrie hul fra oven i billedet, har sikkert været adgangsvejen under sneen. Sådanne spor ses ofte på fjeldet mod nord, hvor der har været lemminger under sneen.

LÆS GÅDEN

Søren Ryge Petersen:

Det var gåde nummer 1 – det mærkelige sted i græsplænen, hvor både det grønne græs og rødderne var forsvundet, men der tydeligvis ikke var gravet. Jeg gættede selv på en fasan, men skal indrømme, at jeg ikke havde set den lille, fine musegang øverst i billedet. Den er ret afslørende, og dermed giver jeg Erik Sønder ret.

Det er velkendt, at når der ligger sne, er musene meget aktive lige under sneen. Da kan de jo færdes trygt, fordi deres værste fjender – musvåge, tårnfalk og ugle – ikke kan se dem. Så laver de fine gange under sneen i deres søgen efter mad, der om vinteren ofte består af noget så enkelt som græs og græsrødder.

Hvis man var meget moderne og ledte efter dna-materiale i hullet, ville man sikkert finde spor efter mus, der som bekendt efterlader deres små lorte overalt og hele tiden.

Anders Karlssons bud om en skade vil jeg derimod afvise – med den enkle begrundelse, at skaden absolut ikke bygger rede om vinteren.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Søren Ryge Petersen, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce