hug. Det er ingen økse, men et næb, der har flænset grenen. Privatfoto

hug. Det er ingen økse, men et næb, der har flænset grenen. Privatfoto

Søren Ryge

Ryge får svar på gåde nummer 2 - det var sortspætten

Kun én læser har svaret på Ryges gåde. Til gengæld holder svaret i retten.

Søren Ryge

Jens Bjarnø, København:

I Lørdagsliv 6.2. kom du med to gåder. Hvad angår den ene, en flænset gren med spåner omkring, er der ingen tvivl hos mig om, hvad svaret er.

Efter i flere år at have haft sommerhus i Kulhuse lige ved Nordskoven har jeg mødt det samme syn adskillige gange. Det er en sortspætte, der har været på spil. Den holder meget af gammelt halvråddent træ, hvor der kan sidde de herligste godbidder i form af larver, biller m.m.

Og så flænser den træstykker eller udgåede træstammer netop på den måde, som det er vist på fotoet, med masser af uregelmæssige spåner spredt omkring huggestedet. Det kan se voldsomt ud, når den har været der.

Havde det været en dreng, der havde lånt fars økse, som du skriver, ville snitfladerne på såvel huggested som spåner nok have været glattere og mere regelmæssige i formen.

LÆS GÅDEN

Søren Ryge Petersen:

Det er kun Jens Bjarnø, der har svaret på denne gåde, men hans svar er overbevisende og vil holde i retten. I al beskedenhed nævnte jeg selv en sortspætte (eller en grønspætte) som mulighed, men valgte en dreng eller en ræv i stedet.

Lad os benytte anledningen til lidt generel oplysning om sortspætten, der er en af vore sjældne ynglefugle. Sidst man talte dem, blev det til cirka 250 ynglepar med flest i Midtjylland og Nordsjælland, hvor der også er mest gammel løvskov.

Den er stor som en allike, og det mest specielle ved den er, at den næsten udelukkende lever af myrer, især de store skovmyrer. Den hakker huller i myretuerne og stikker sin lange, klæbrige tunge ind i huller og gange. Også om vinteren, når myretuerne er dækket af sne, kan den huske dem og hakke hul i dem.

Og ja, så er den altså formidabel til at arbejde i træ. At hakke i en gammel rådden træstamme på jagt efter larver er en leg sammenlignet med jobbet, når der skal laves rede. Det foregår oftest i et bøgetræ og varer en hel måned. Så kan man til gengæld se et hul på 12-14 centimeter og et redekammer, der er en halv meter dybt med en diameter på 20-25 cm.

I frisk bøgetræ! Imponerende.

Men tillykke til Dorte Bundgaard. Du har haft besøg af den sjældne sortspætte. Det har jeg aldrig.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Søren Ryge Petersen, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce