Vi har mange af dem. Buske og træer med farvestrålende frugter, som enten kan spises eller bare er smukke at kigge på. Desuden har det til alle tider været et godt argument, når fuglene også var glade for dem. Tjørn, røn, paradisæbler er gode eksempler, kendt og elsket af alle. I efterårsmånederne er de næsten basisføde for drosselfuglene og silkehalerne.
Derimod plantes den rødeste af dem alle sjældent i haverne, og det er lidt mærkeligt. Fotoet blev taget i går, sidst i november, efter både kulde og frost, regn og blæst, men bærrene er stadig skinnende røde og fuldtallige, for fuglene spiser dem ikke. De smager simpelthen for dårligt. Mennesker gør heller ikke – af samme grund, og hvis vi alligevel spiste en håndfuld, ville vi få kvalme og kaste op. Det er jo derfor, den har sit mærkelige danske navn, kvalkved, for ’kvalke’ er beslægtet med kvalme og kvæle.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage
Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.
Læs videre nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her