Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
LEVNINGER. Kvalkveds bær er knaldrøde og blanke og lyser langt væk. Når alle de andre bær i haven og naturen er spist af fuglene, hænger de der stadig, for de smager afskyeligt.
Foto: Søren Ryge Petersen

LEVNINGER. Kvalkveds bær er knaldrøde og blanke og lyser langt væk. Når alle de andre bær i haven og naturen er spist af fuglene, hænger de der stadig, for de smager afskyeligt.

Søren Ryge
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ryges klumme: Derfor får vinterens rødeste bær lov at hænge

Kvalkved får smukke bær, som holder længe på grenene, da fuglene ikke spiser dem.

Søren Ryge
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi har mange af dem. Buske og træer med farvestrålende frugter, som enten kan spises eller bare er smukke at kigge på. Desuden har det til alle tider været et godt argument, når fuglene også var glade for dem. Tjørn, røn, paradisæbler er gode eksempler, kendt og elsket af alle. I efterårsmånederne er de næsten basisføde for drosselfuglene og silkehalerne.

Derimod plantes den rødeste af dem alle sjældent i haverne, og det er lidt mærkeligt. Fotoet blev taget i går, sidst i november, efter både kulde og frost, regn og blæst, men bærrene er stadig skinnende røde og fuldtallige, for fuglene spiser dem ikke. De smager simpelthen for dårligt. Mennesker gør heller ikke – af samme grund, og hvis vi alligevel spiste en håndfuld, ville vi få kvalme og kaste op. Det er jo derfor, den har sit mærkelige danske navn, kvalkved, for ’kvalke’ er beslægtet med kvalme og kvæle.

Den har også et andet dansk navn, ulvsrøn, og det er lige så præcist. Bærrene minder om rønnebær, og når man sætter store, stygge ulv foran, er betydningen klar: Dette bær smager så afskyeligt, at ikke engang en ulv tør smage på det.

På latin hedder den Viburnum opulus, og så er vi et andet sted henne. For i mange haver vokser der en fin, lille busk med hvide, kugleformede, duftende blomster. Det er en variant af kvalkved, som hedder Viburnum opulus ’Roseum’, på dansk snebolle. Fidusen ved netop den variant er, at blomsterne er sterile, så der kommer ingen bær.

Jeg vil til enhver tid hellere plante en rigtig, vild kvalkved i haven, som både får smukke blomster og knaldrøde bær. Jeg plukkede en buket af de røde bær forleden og satte dem i køkkenet. Efter en uge var de stadig de rødeste røde. Den er ret almindelig i naturen, især i løvskov og skovbryn, bliver tre-fire meter høj og lige så bred og vokser helst på muldet jord, der er til den fugtige side. Den er meget brugt i læhegn og kan desuden bruges til noget, der er gået helt i glemmebogen, men vistnok er ved at blive moderne – strik og strikkepinde. Ifølge min gode ’Folk og Flora’ kan veddet bruges til kamme i vævestole, skomagerpløkke, piberør og spadserestokke, og »når man udsøger de stærkeste grene, kan de bruges som strikkepinde«. Godt at vide.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden