Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ryge er ikke glad for hverken barkflis eller træflis.
Foto: Søren Østerlund

Ryge er ikke glad for hverken barkflis eller træflis.

Søren Ryge
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ryges klumme: »Barkflis og træflis er noget bras, der ikke hører hjemme i haven«

Ordenssans finder alt for ofte vej til haven.

Søren Ryge
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er en såkaldt klumme. Det er en særlig journalistisk genre, der i gamle dage var forbeholdt avisernes klogeste og mest velskrivende medarbejdere, fordi en klumme kan handle om alting.

Denne gang skal den handle om noget så kedeligt som barkflis. Det har jeg nemlig skrevet om mange gange, og jeg har også en mening om det, hvilket er klummens ædleste hensigt: at udtrykke en personlig holdning.

Dyrk et firben, og kys en frø

Barkflis og træflis er noget bras, der ikke hører hjemme i haven. Det ser grimt og kunstigt ud, og til overflod hæmmer det planternes vækst.

Det er opfundet af gartnere og andet godtfolk, som tror, at barkflis kan holde ukrudtet væk, men de tager fejl, fordi ukrudtet altid kommer igen efter få år. I mellemtiden har barken sørget for at bruge så meget af jordens kvælstof, at havens planter holder op med at gro.

Som nævnt har jeg sagt dette mange gange, og derfor er det så dejligt, når der kommer opbakning. Når en haveejer ikke blot har en mening, men en ægte erfaring. Se bare, hvad John og Gitte Simonsson skriver:

»Min kone og jeg bor i et parcelhus med en mindre have. Vi havde i længere tid ikke kunnet forstå, hvorfor vores bede ikke havde den bedste trivsel. Jeg søgte rundt i dine artikler og svar på spørgsmål og faldt over, at du skrev, at pynte-/dækbark kun skulle bruges der, hvor der ikke skulle gro noget. Vi havde i bedste mening i mange år lagt bark i vores staude- og rosenbede, dels for at det skulle se pænt ud, dels for at undgå ukrudt«.

»Nu fjernede vi al barken og lagde i stedet et lag Champost i bedene. Og hold da op – sikke en forskel. Vores bede nærmest eksploderede i den skønneste vækst«.

Det var dejlige ord, og tak for det. Dermed er der også sat en tyk streg under det, der er alle havers største forbandelse: at de skal se pæne ud. Nej, ikke pæne, men ordentlige.

Den meget udbredte ordenssans, som plager mange mennesker, finder alt for ofte vej til haven også, og så kører den ellers med klipning og trimning og fejning og rivning hver lørdag. Der må ikke være bar jord nogen steder, og i stedet for at dække den med plantevækst hælder man barkflis, granitskærver og strandsten ud over den.

De pågældende synes, det ser pænt ud. Jeg synes, det ser jammerligt ud. Haven er det lille stykke jord, som mange af os har omkring vores bolig, og det bør først og sidst være en fristed for planter og dyr. Eller et lille stykke natur, om man vil. Naturen har topprioritet hos flere og flere mennesker, og derfor er det så oplagt: Begynd uden for vinduerne. Glem alt om flis og skærver. Lad haverne blomstre og gro. Dyrk et firben, og kys en frø.

Denne sommer har endda været den bedste i mange år for planterne. Hverken for varm eller for tør – én lang, grøn frodighed.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden