Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Søren Ryge
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørg Ryge: Kan vi redde det sårede kastanjetræ?

Søren Ryge svarer i denne uge på spørgsmål om et såret kastanjetræ, med hjælp fra en anden læser. Og så svarer han på spørgsmål om krukker og klematis.

Søren Ryge
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mogens Bastved: Uden for vores fritidshus på Bornholm står et stort og stolt kastanjetræ. For adskillige år siden blev der fjernet en større, lavthængende gren, og såret helede fint (se fotos).

For nogle år siden begyndte en overfladisk nedbrydning midt i såret efter den afsavede gren. Nedbrydningen har nu udviklet sig til at være et hul på ca. 15 cm i diameter, der åbner til et større hulrum med våd og blød træmasse. Hulrummet fyldes op med vand efter længerevarende regnvejr, hvilket, så vidt det kan vurderes, blot fremskynder nedbrydningen af træet yderligere.

Da vi frygter at miste dette markante træ, hvis nedbrydningen fortsætter inde i træstammen, har vi selvfølgelig overvejet flere måske rabiate tiltag som f.eks. at fylde hullet i træet op med beton eller lignende og derpå forsegle overfladen med podevoks, så regnvand ikke kan finde vej ind i hullet i træstammen.

Vi har dog på fornemmelsen, at denne løsning måske kan erstattes af noget mere hensigtsmæssigt. Og det er her, du kommer ind i billedet. Hvad skal vi dog gøre, for vi vil så nødigt tage afsked med vores elskede kastanjetræ?

Søren Ryge Petersen: En klassiker i disse spalter, og enten har nogle læsere en dårlig hukommelse, eller også kommer der nye til hele tiden. For jeg ved det ikke, men det gør træeksperterne. En af dem er Mimi Hvass, og hun får lov til at svare på spørgsmålet:

Det er ærgerligt, at dit træ kæmper med dette sår. Såret skyldes, at grenen, som blev fjernet, blev savet af på en forkert måde. Derved har træet ikke kunne overvokse og lukke såret.

Der er desværre ikke så meget at gøre ved det. Førhen forsøgte man at bore råddet væk og fylde hullet med cement eller lignende – som en slags plombering. Dette blev gjort som et forsøg på at stabilisere træet og bremse nedbrydningsprocessen. Det viste sig dog hurtigt, at træet blev yderligere svækket af denne operation, idet man faktisk gik ind og ødelagde træets eget forsvarsværn. Inde i veddet opbygger træet en barrierezone ved dannelse af fenoler. Denne barriere beskytter træet og kan bremser udviklingen af råd og svamp.

Så lad træet være. Træet er bedre til at forsvar sig uden menneskelig indblanding.

Kan klematis komme i krukken?

Helle Bergstein: Kan jeg plante clementis Comtesse de Bouchaud i en stor krukke på min terrasse, eller skal den helst plantes ude i haven? Hvis den kan plantes i en krukke, hvordan skal den så behandles?

Søren Ryge Petersen: Jeg er ikke krukkeekspert, men så vidt jeg kan se rundt omkring, kan stort set alt plantes i krukker, også en klematis. Der skal bare være et vist forhold mellem krukkens og plantens størrelse, hvilket giver sig selv, og så skal man huske det svage punkt, overvintringen. Buske, træer, slyngplanter og alt andet flerårigt skal kunne tåle at stå i potten vinteren over, hvilket ofte kræver lidt eller megen beskyttelse.

Desuden er det i sagens natur meget vigtigt, at man husker at vande og gøde hele sommeren. Især det med gødningen glemmes af mange, selv om det altså bør være en selvfølge. At man kommer flydende gødning i vandet mindst en gang om ugen hele sommeren, når man vander: Hvis du husker det, kan din klematis blive lige så flot i en stor krukke, som hvis den var plantet i jorden.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden