I ugens klumme skriver Ryge om havens populære pytter.
Foto: LARS JUST (ARKIV)

I ugens klumme skriver Ryge om havens populære pytter.

Søren Ryge

Ryges klumme: Derfor giver den lille pyt så stor glæde

Grav et beskedent vandhul og skab et levested for frøer og andre dyr.

Søren Ryge

Indrømmet: Det er et emne, jeg har gjort alt for lidt ud af igennem årene. Havebassinet, vandbassinet, fuglebadet, guldfiskedammen – alle disse små pytter, som er umådelig populære i haverne, dem har jeg ladet sejle deres egen lille sø.

Det er en stor fejl. En lille pyt vand i haven er lige så fin og vigtig som kartofler, og i vore dage er det endda blevet trendy. Den yngre generation er blevet naturbevidst som aldrig før, og vi spiser den, dyrker den – langt ind i byerne.

Her er vandet så oplagt, for vand giver liv. Selv en lille pyt giver liv til et fint udvalg af insekter, dyr og planter, og netop nu i sensommeren myldrer det med frøer, guldsmede og andet hyggeligt. Hør bare, hvad L. Hansen har fået ud af sin lille pyt (og se et billede derfra i ’Lige nu i haven’):

Mine venner kalder min have et sympatisk vildnis

»Jeg bor på Røsnæs ud til Kalundborg Fjord på den dejligste lille plet på 2.000 m2, som jeg har beplantet grundigt, så grunden i dag er fuld af høje, smukke træer og tykke hegn af buske og blomster, som fuglene gemmer sig og bygger rede i. Mine venner kalder min have et sympatisk vildnis.

For 10 år siden etablerede jeg det første vandhul i dette meget tørre miljø. Det var ikke særlig stort – 2 x 2 m og 160 cm dybt. I flere år kørte jeg i pendulfart langvejs fra med mudder fra andre vandhuller, i forhåbning om at konstruere en biologisk ’maskine’, der kunne danne basis for et mikroliv i min lille pyt.

Der gik flere år, før der pludselig skete noget, og mine anstrengelser blev belønnet. Der dukkede først en løgfrø op og senere to, og nu er der fire frøer, og flere salamandere, skøjteløbere, dafnier og andet mylder i pytten. Jeg har sågar set en snog.

Det gav mig blod på tanden, og pytten er nu omdrejningspunktet for hele haven og et forsøg på at skabe et helle for fugle, padder og kryb. Det har båret frugt, og i dag har jeg et dejligt, lille paradis. Det er godt nok kultiveret, så min mand og jeg kan komme frem på grunden, men jeg føler en stor glæde ved at give naturen gode kår i samspil med mennesker.

Så meget glæde for en lille pyt på 2 x 2 meter – skabt af hænder og en spade«.

Jeg blev helt rørt over dette brev. Tænk at få så meget ud af så lidt. Så stor glæde. Derfor disse linjer, hvor jeg vil opfordre danske haveejere til at gøre det samme. Hvor skal vi placere vores lille pyt? Hvor stor skal den være?

Alle kan nemlig gøre det. Især hvis man tænker stort og smukt. At det ikke handler om at indrette et bassin til guldfisk og springvand, men at skabe et lille levested til de dyr, der kommer helt af sig selv, når der er vand.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

Forsiden

Annonce