Foto: JACOB CARLSEN
Energi

Elsparemærke breder sig

Snart kan du også gå efter elsparemærket, når du vil finde det mest energirigtige køleskab, computer eller fjernsyn.

Energi

Elsparefonden begyndte med at udpege de mest energirigtige elsparepærer.

Nu kommer fondens anbefalingsmærke på en række andre apparater med lavt energiforbrug, så det bliver lettere at vælge, når eksempelvis fryseren, computeren eller fjernsynet skal skiftes ud.

Mærket "Anbefalet af Elsparefonden" så dagens lys på elsparepærer i 2006 og har siden hjulpet forbrugerne med at finde de produkter, der bruger mindst elektricitet.

Sikkerhed for lavt elforbrug Derved sparer forbrugerne penge på elregningen, samtidig med at det samlede elforbrug i Danmark kommer ned.

»Mange forbrugere ønsker at vælge energirigtige produkter, og det bliver nu lettere med elsparemærket. Fordelene ved mærket er, at det går på tværs af produktkategorier. Med mærket er man sikker på at vælge et produkt, der er blandt de mest energieffektive på markedet«, siger Birgitte Brange, der er kundechef i Elsparefonden, til Ritzau.

Fjernsyn og computer er næste skridt
Indtil videre har forbrugerne kunnet bruge anbefalingsmærket som guide, når de skulle finde frem til de mest energirigtige elsparepærer og cirkulationspumper.

Fremover vil mærket også findes på køleskabe, frysere og elspare- og måleudstyr så som elspareskinner, samt på lidt længere sigt fjernsyn, settupbokse og computerudstyr.

Elforbruget skal ned

Det er Elsparefonden, der kontrollerer elsparemærket.

Fondens formål er at anvise, hvordan private husholdninger og offentlige sektor kan få elforbruget ned. Det anbefalede mål er, at forbruget i danske hjem skal ned på 1000 kWh om året per person.

Ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce