Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Elsparefonden vil bruge 22 millioner kroner på at få os til at sænke standby-forbruget på de elektriske apparater og forhindre el-spild fra dårlige strømforsyninger.
Foto: THOMAS BORBERG

Elsparefonden vil bruge 22 millioner kroner på at få os til at sænke standby-forbruget på de elektriske apparater og forhindre el-spild fra dårlige strømforsyninger.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi bruger overflødig el for en milliard

De danske hjem er i dag fyldt med apparater, der forbruger elektricitet, selv når de er slukkede.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Elsparefonden vil have danskerne til at købe syv millioner elspareskinner. Det er et af tiltagene i en kampagne, der skal reducere det nuværende overflødige elforbrug, der koster os omkring en milliard kroner om året.

Kampagnen fra Elsparefonden skal få os til at sænke standby-forbruget på de elektriske apparater og forhindre el-spild fra dårlige strømforsyninger. Kampagnen kommer til at koste 22 millioner kroner.

Ikke for at skrotte det gamle »Meningen er ikke, at danskerne nu skal skrotte alle apparater af ældre dato og med højt standby-forbrug,« siger Göran Wilke, sekretariatschef i Elsparefonden.

»Derimod skal kampagnen give markedet for elspareskinner og andet energispareudstyr et ordentligt skub fremad. Så længe, der er apparater med højt standby-forbrug i hjemmene, bør elspareskinnen være et helt naturligt tilbehør, når forbrugerne køber en pc, et fjernsyn eller en internetforbindelse,« siger Göran Wilke.

Syv millioner elspareskinner
Målet med kampagnen er at øge antallet af elspareskinner i de danske hjem med yderligere 1 million inden for de næste to år. Og eftersom antallet af nye apparater med højt standby-forbrug konstant stiger, vurderer Elsparefonden, at det potentielle marked for elspareskinner i Danmark er på syv millioner styk.

En halv million danske hjem har for eksempel allerede en elspareskinne, der fungerer som en almindelig forlængerledning, men som slukker for strømmen til f.eks. printer og fax, når du slukker pc’en.

Elspareskinnerne sparer hvert år forbrugerne for en elregning på over 100 millioner kroner, og potentialet er endnu større. Derfor satser Elsparefonden nu massivt på at øge antallet af elspareskinner og effektive strømforsyninger.

Flere energibesparende strømforsyninger
Samtidig med indsatsen for elspareskinner indfører Elsparefonden en mærkningsordning for energieffektive strømforsyninger. Til stort set alle apparater i hjemmene hører en separat strømforsyning. Nogle er energieffektive, mens andre har et stort el-spild – både i brug, og når det tilsluttede apparat er slukket.

Rent faktisk er selve tomgangsforbruget ansvarligt for en meget stor andel af det samlede standby-forbrug. Elsparefondens mærkningsordning skal derfor gøre det synligt, hvilke leverandører af bl.a. forbrugerelektronik og it-udstyr, der tager hensyn til forbrugernes elregning.

Forlanger elforbrug oplyst

»Danskerne vil gerne spare på strømmen, men det kræver, at producenterne oplyser, om den medfølgende strømforsyning er energieffektiv eller ej. Samtidig vil vi arbejde for, at forbrugerne kan genbruge og kombinere effektive strømforsyninger. Selvom din mobiltelefon eksempelvis står til udskiftning, kan det jo sagtens være, at strømforsyningen stadig er god og energieffektiv – og derfor bør du kunne beholde den,« siger Göran Wilke.

/ritzau/

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden