Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: FINN FRANDSEN
Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Elmåler går amok med nye tv-bokse

Politikerne glemte miljøet, da de gjorde tv-signalet digitalt. En tv-boks bruger lige så meget strøm som en halv fryser.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Uden at vide det kommer hundredtusindvis af danskere til at slippe en kæmpe strømsluger ind i deres hjem indenfor det kommende halve år.

Årsagen er, at det danske tv-signal bliver digitalt, og omkring halvanden million såkaldte settop-bokse skal tændes, så fjernsynene kan modtage det nye digitale tv-signal.

Overgangen gennemføres 31. oktober – fem uger før klimatopmødet i København.

Folketinget glemte strømforbruget Et bredt politisk flertal har vedtaget digitaliseringen, men Folketinget har ikke valgt energieffektive modtagerbokse. Konsekvensen er et voldsomt strømfrås og en unødvendig udledning af 65.900 ton CO2 fra 2009-2011, viser beregninger som energianalysecentret IT Energy har foretaget for Politiken. »Det koster omkring en kvart milliard kroner om året i ekstra elforbrug, at vi skal have de her apparater. Vore beregninger viser, at der kunne have været en betragtelig besparelse ved at indføre krav til boksenes strømforbrug i både aktiv og stand by-tilstand«, siger konsulent Troels Fjordbak Larsen fra IT Energy, som baserer sine beregninger på ’Elmodel-bolig’, som er prognoseværktøjet for den danske boligsektors elforbrug. Med mere energieffektive bokse ville strømforbruget de næste tre år have været begrænset med et omfang, der svarer til 33.000 husstandes årlige elforbrug. Klimaet ville i samme periode have sluppet for en CO2 -belastning svarende til over 6.000 danskeres årlige udledning.

Du skal have en boks per tv
1,1 million danske husstande får deres tv-signal fra antennen og skal derfor reagere ved enten at købe en digital modtagerboks eller et helt nyt tv. De berørte hjem skal have en boks til hvert tv-apparat, og med bare to af markedets mere strømsyndige bokse er apparaternes årlige elforbrug på niveau med en frysers, lyder det fra Energistyrelsen.

»De danske hjem har fået en ny strømsluger, og samlet vil det betyde en markant forøgelse af elforbruget herhjemme«, siger chefkonsulent i Energistyrelsen Peter Bach.

I aftalen om digitaliseringen af sendenettet har Folketinget ikke fastlagt krav til, hvor meget strøm boksene må bruge.

Ej heller er den 45 millioner kroner dyre offentlige informationskampagne blevet pålagt at oplyse danskerne om energivenlige løsninger.

Elspare-organisationer kritiserer
Elsparefonden, Dansk Energi og Energistyrelsen finder det kritisabelt, at Folketinget og regeringen ikke har haft fokus på energieffektivitet i skiftet til det digitale signal.

»Man har fra starten ikke tænkt på energieffektivitet og dermed ikke fremmet settopbokse, som brugte mindst mulig strøm. Den type bokse findes rent teknisk, så man burde have stillet krav hele vejen igennem«, siger Peter Bach fra Energistyrelsen.

Elsparefonden forudså problemets omfang tilbage i 2006 og kritiserer regeringen for at have sovet i timen:

»Vel vidende, at hundredtusindvis af husstande skulle ud og købe et apparat, har man ikke tænkt på energiregnskabet. Det er overraskende og ærgerligt«, siger projektleder i Elsparefonden Anders Hjorth Jensen.

En bombe under energiplaner
Til næste år træder nye EU-regler om el-apparater i kraft. Her stilles der specifikke krav til settop-boksenes maksimale energiforbrug i både aktiv og standby-tilstanden. De nye krav burde politikerne have indført herhjemme for længst i forbindelse med digitaliseringen, mener kritikerne.

Næstformand i Europa-Parlamentets miljøudvalg, Dan Jørgensen (S), kalder det »fuldstændig hul i hovedet«, at regeringen ikke har tænkt på energirigtige løsninger ved overgangen til det digitale tv-signal.

»Sådan en lille dims ved fjernsynet lyder af en ubetydelig ting. Men det her er en bombe under den energieffektiviseringsindsats, som Danmark har forpligtet sig til«, siger Dan Jørgensen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kulturminister: Ikke mit ansvar

900.000 bokse er allerede ude i de danske hjem, oplyser DR Medieforskning. Men kulturminister Carina Christensen mener ikke, at regeringen har et medansvar for den store udbredelse af de strømfrådsende bokse. I en mail til Politiken fremhæver hun i stedet, at Boxer tv, der skal drive det digitale sendenet, begyndte at sælge energivenlige bokse her i februar.

»Ifølge Boxer lever langt hovedparten af de bokse op til EU-kravene. De bokse, der er solgt inden Boxers platform er gået i luften, har ingenting med Kulturministeriets udbud at gøre«, skriver Carina Christensen og tilføjer:

»Jeg håber naturligvis, at forbrugerne vil tænke på energiforbruget, når de køber ikke bare digitalbokse men alle former for elektronik«.

Elektronikbranchen forventer at sælge en halv million flere bokse i år. På et meget broget marked er der først nu ved at komme energieffektive løsninger, oplyser Elsparefonden.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden