Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

Når det kommer til energiforbruget på tv-apparater, må miljø- og strømbevidste forbrugere lege gættekonkurrence i butikkerne.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lange udsigter til energimærke på tv

Miljøbevidste forbrugere kan i dag ikke blive vejledt om energivenlige fladskærme. Enkel løsning lader vente på sig.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med Energimærket og Elsparemærket kan man blive klogere på elpærers, opvaskemaskiners og ovnes konsekvenser for elregningen.

Men når det kommer til tv, må miljø- og strømbevidste forbrugere lege gættekonkurrence i butikkerne. Det er på trods af, at fjernsyns- og underholdningsudstyr udgør 12 procent af hjemmets samlede elforbrug.

»Vi hører fra både forbrugere og forhandlere, at der er et kolossalt behov for en energivejledning på det her store marked. Derfor er det både ærgerligt og for dårligt, at der i dag ikke er en større gennemsigtighed«, siger projektleder i Elsparefonden Anders Hjorth Jensen.

Han siger, at producenterne efterhånden har fået styr på det høje strømforbrug, når tv’et står på standby. Men de mere energieffektive fladskærme er sideløbende eksploderet i størrelse, og samlet set er elforbruget uændret.

En ærgelig venteposition Elsparefonden har i dag en frivillig aftale med en række udbydere af forskellige apparater og kan med Elsparemærket anbefale de 20 procent mest energieffektive produkter.

Fonden var længe i dialog med Brancheforeningen for Forbrugerelektronik (BFE) om en aftale for fjernsyn, men den glippede på målstregen:

»Vi er nu i en ærgerlig venteposition, hvor vi ikke kan anbefale de mest energieffektive tv’er«, siger Anders Hjorth Jensen.

BFE henviser til EU
BFE er uenig i, at samarbejdet med Elsparefonden skulle være gået i vasken. Direktør Allan Bugge fremhæver således en anden nylig aftale om at mærke anbefalelsesværdige digitale modtagerbokse.

»Vi er helt enige om, hvor vigtigt det er for forbrugerne at blive oplyst om apparaternes elforbrug. Men når vi snakker tv, er der en mærkningsordning på vej i stil med den, vi kender fra hårde hvidevarer. Så får vi en velkendt mærkning baseret på et fælles beregningsgrundlag«, siger han.

Uenighed forsinker
Allan Bugge henviser til, at EU-kommissionen arbejder på at opdatere og udvide det næsten 15 år gamle Energimærke, der i dag klassificerer forskellige elapparater fra ’A’-’G’ alt efter energieffektivitet.

Den ordning skulle fra 2012 omfatte tv-apparater og spillekonsoller, men uenighed i Bruxelles ser ud til at forsinke den grønne vejledning.

EU-kommissionen ønsker at redesigne mærket med nye kategorier, fordi mange apparater i dag befinder sig i den bedste klasse, ’A’. Ifølge forslaget skulle et køleskab med værdien ’A-20 %’ vise, at varen bruger 20 procent mindre energi end et sædvanligt ’A’-produkt.

Europaparlamentet vil omvendt ikke ændre et indarbejdet, succesrigt mærke. I stedet vil de folkevalgte løbende ændre beregningsgrundlaget, så et produkt kan blive nedklassificeret fra eksempelvis ’A’ til ’C’.

På den måde vil A-kategorien altid være forbeholdt de mest energieffektive apparater.

Energimærke på standby
I sidste uge satte en afstemning i parlamentet det opdaterede Energimærke på standby. Det ærgrer Energistyrelsen, der gerne så en bedre vejledning til forbrugerne i butikkernes tv-afdelinger.

»Mærkningen gør det lettere for forbrugerne at vælge et energieffektiv produkt. Tv-apparater står for en pæn andel af familiens el-forbrug, og en del gamle tv bliver for tiden udskiftet. Derfor er det ærgerligt, at man ikke kan blive enige«, siger specialkonsulent Peter Nielsen.

Forbrugerrådet er anderledes tilfreds med, at forslaget er sparket til hjørne:

»Industrien kæmper i kulissen«

»Industrien kæmper i kulissen for at gøre mærkningen mere uigennemskuelig. Men der er stadig håb for, at den nuværende mærkning kan fastholdes eller måske blive endnu mere brugervenlig«, siger Forbrugerrådets energipolitiske medarbejder Claus Jørgensen. BFE har på sin hjemmeside forbrugerelektronik.dk etableret en service, hvor man kan tjekke strømforbruget på forskellige typer af tv’er.

Der er imidlertid tale om producenternes egne oplysninger, som kan udregnes på flere forskellige måder. Brancheforeningen regner med, at der i år vil blive solgt op mod 700.000 fladskærme i Danmark.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden