Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

Siden Elsparefonden blev oprettet i 1996 har fonden lavet stribevis af kampagner og givet danskerne råd om, hvordan vi sparer på energien.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu går der politik i dit elforbrug

Gode råd om at spare på strømmen skal fremover komme fra Energiministeren i stedet for den uafhængige Elsparefonden.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den uafhængige Elsparefonden, som i 13 år har rådgivet de danske forbrugere bramfrit og uafhængigt om elbesparelser, skal ændres, og bevillingerne til forbrugerkampagner skal reduceres.

Det er følgen af det lovforslag, som klima- og energiminister Connie Hedegaard (K) har fremsat, og som hun nu er gået i tænkeboks med, efter at adskillige organisationer, blandt andet Forbrugerrådet, har kritiseret forslaget i en høringsrunde hen over sommerferien.

Connie Hedegaards forslag vil nedlægge fondens uafhængige status med egen bestyrelse og lægge den ind i ministerielle rammer i Klima og Energiministeriet under navnet Center for Energibesparelser.

Formanende kampagner Samtidig skal centret for de samme penge som hidtil også rådgive erhvervslivet om besparelser samtidigt med, at feltet udvides til også at omfatte andre energiformer end som hidtil el.

»Hvis elsparekampagner skal nå modtagerne, skal de komme fra uafhængige og troværdige parter. Hvis de kommer fra et ministerium, vil de blive opfattet som mere formanende og derfor ikke virke«, siger Mette Boye, der er afdelingschef i Forbrugerrådet.

Vi får mindre Julie Berthelsen »Et godt eksempel på, hvad vi kommer til at se mindre af er vores nye kampagne med Julie Berthelsen, der skal fortælle danskerne, hvilke digitale modtagebokse de skal købe for at kunne se digitalt tv«, fortæller formand for Elsparefondens bestyrelse, Steen Gede.

LÆS ARTIKEL

Han siger, at med de nye opgaver vil fonden slet ikke kunne følge med i fremkomsten af de mange nye digitale forbrugerelektronikprodukter og rådgive danskerne om de mindst strømslugende.

»Elsparefonden har været kendt for at sige tingene, som de er, og det har erhvervslivet faktisk elsket os for, for på den måde har vi beskyttet den gode del af erhvervslivet mod fuskerne«, siger Steen Gede.

Råbe vagt i gevær
»Hvem har nogensinde hørt Energistyrelsen råbe vagt i gevær, når firmaer fusker med angivelserne af deres produkters energiforbrug? Ingen! Men Elsparefonden har konstateret, at der snydes i 10 til 15 procent af tilfældene, og det tør vi at sige ligeud«, siger han.

LÆS ARTIKEL

»Hvis embedsmænd med ministeransvar skal have den rolle fremover, vil det hele blive pakket ind og trukket i langdrag«, siger Steen Gede.

Uafhængig af politik

Siden Elsparefonden blev oprettet i 1996 har fonden lavet stribevis af kampagner og givet danskerne råd om, hvordan vi sparer på energien.

»Det har fonden gjort med troværdighed, fordi den er uafhængig af politiske interesser. Den uafhængighed vil klima- og energiministeren nu bryde med. I stedet skal det nye Center for Energibesparelser være en del af Energistyrelsen og dermed underlagt både styrelsens direktør og den til enhver tid siddende minister«, siger afdelingschef Mette Boye fra Forbrugerrådet.

»Elsparefonden er handlekraftig og kan gå imod strømmen, fordi den gennemfører sine aktiviteter og mål i en armslængde fra det politiske system. Som forbruger ved man, at man ikke bliver spændt for en eller anden politisk kampagne, når man følger rådene fra Elsparefonden«, siger hun.

SE OGSÅ

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden