Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Det nye aktivhus er det første af sin slags i Danmark. Det er bygget med udgangspunkt i solens placering på den nordiske himmel.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fremtidshus slår dørene op

Det lyder som det rene sience fiction, men Danmarks første aktivhus producerer mere energi, end det forbruger.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når familien Simonsen om kort tid flytter ind i deres ny hjem, bliver de den første danske familie i et hus, der producerer mere energi, end det forbruger.

Danmarks første aktivhus er i dag blevet indviet i Lystrup nord for Århus, og visionen er klar. De to vinduesproducenter Velfac og Velux, der står bag byggeriet, vil nå et skridt videre end de hidtidige energivenlige huse.

»Passivhuset har i en tid været toneangivende som bæredygtigt byggeri. Mantraet er her, at man skal holde energiforbrugert nede ved at isolere. Men næste genration af bæredygtigt byggeri indebærer et bredere fokus på energi, hvor masser af naturligt dagslys, egenproduktion af energi og energieffektivitet er de vigtigste egenskaber«, fortæller direktør Jens Winter fra Velfac.

Teknologi udnytter energien
I det nye hus, som initiativtagerne kalder 'Bolig for livet', er det først og fremmest solen, der får el- og varmemålerne til at løbe baglæns. Solfangerne på taget producerer varmt vand, en solvarmepumpe varmer huset op, og 50m 2 solceller giver strøm til hele huset.

Vinduesarealerne er markant større end på normale huse, men det betyder ikke overophedning på varme sommerdage.

Det nye hus er nemlig rigt på højteknologiske løsninger, der sørger for udluftning, skærmer for solen og udnytter energien mest optimalt i forhold til døgnets 24 timer og de fire årstider.

Vil skabe bedre balnace
Familien Simonsen har sagt ja tak til at flytte fra deres 70'er parcelhus for at prøvebo det nye aktivhus i et år og løbende evaluere de mange funktioner og muligheder.

»Vi er ikke særligt idealistiske eller grønne. Men vi har en generel samfundsinteresse i at reducere CO 2-udledningen og være med til at skabe en bedre balance for vores klima«, fortæller Sverre Simonsen.

Bemærkelsesværdigt lyst
Hans kone og to børn var lige så begejstrede som ham selv, da de oplevede huset indefra første gang.

»Det mest positive var alt det lys, der var. Det var bemærkelsesværdigt. For i vores eget hus havde vi lamper tændt den dag, men det var slet, slet ikke nødvendigt i det nye hus«, fortæller Sverre Simonsen.

De næste par måneder skal huset vises frem til inspiration for en en lang række håndværkere. Familien kan flytte ind den. 1.juni.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden