Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Genbrug. tjek.dk er på tur med skraldefirma, der lever af at samle storskrald for folk og aflevere det på modtagestationer, så de aflagte ting kan få nyt liv.
Foto: PETER HOVE OLESEN

Genbrug. tjek.dk er på tur med skraldefirma, der lever af at samle storskrald for folk og aflevere det på modtagestationer, så de aflagte ting kan få nyt liv.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På job med klimaskraldemanden

Tjek har været ude og sortere klimakskrald. Mange aflagte ting kan genbruges.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeg trækker min lyseblå bluse ned over overkroppen, og spænder bæltet i mine kansasbukser - skraldeuniformen er på plads.

Der er trangt på det smalle toilet i Politikens forgård på Rådhuspladsen. Faktisk så trangt at man dårligt kan vende og dreje sig.

Men der er ikke tid til piberi, for tiden er knap, og udenfor holder en brummende Junkbusters-miljøskraldebil og venter på mig.

På skraldeeventyr »Er du klar til at give den en skalle?«, spørger ejer Steffen Rasmussen entusiastisk, da jeg kommer ud.

Han er slank, lyshåret og ligner en mand midt i tyverne. Håret stritter, og øjnene lyser af begejstring. Han fortæller, at det skyldes den splinternye lastvogn, han netop har afhentet hos forhandleren.

»Kom, du skal se det her«, siger han og gør tegn til at følge med om til køretøjets bagparti. Stolt forklarer han mig, hvordan ladet kan tippes, og hvordan skraldevognen som noget unikt indeholder flere rum, hvor affaldet kan finsorteres og gemmes til fordel for miljøet.

LÆS ARTIKEL

»Hop ind, så tager vi ud til næste kunde«, siger han.

Affald behandles og genvindes Dagen før mit skraldeeventyr, taler jeg med Steffen i telefonen. Han forklarer om sit klimavenlige skraldekoncept, og jeg spørger, om jeg må komme med ham på arbejde.

Jeg vil opleve, om miljøet kan tænkes ind i hverdagen som storskraldafhenter, og om det virkelig skiller sig afgørende ud fra almindelig affaldsafhentning.

Heldigvis bliver jeg lovet både interview, uniform og lastvognsrundvisning. Og Steffen har indvilget i at tage mig med ud til en kunde og efterfølgende køre mig ud på en modtagestation, hvor affaldet bliver behandlet og genvundet.

Bekendtgørelser og stort kørekort
På vej ud til kunden fortæller Steffen, at han stødte på konceptet i England, hvor firmaet Any Junk længe havde hjulpet indbyggerne klimavenligt af med deres skrald.

Det tændte i den grad den unge dansker, der straks kastede sig ud i danske skraldebekendtgørelser, regler, markedsanalyser og tog det store kørekort.

LÆS ARTIKEL

22. juni var første bil på gaden, og folk har - ifølge Steffen - taget godt imod konceptet.

Kunder tænker på klimaet
»Mange kunder tænker på klimaet, og ofte siger folk, at de faktisk er kede af, hvis deres ting bliver smidt ud. De er tit bevidste om, at andre sagtens kan bruge deres aflagte ting«, fortæller Steffen bag rattet.

Han beretter om, hvordan tøj der for en kunde virkede ubrugeligt endte i hænderne på Røde Kors, der glædeligt tog imod tøjet.

LÆS ARTIKEL

Vi svinger ind på Nikolajs Plads i indre København, hvor et advokatfirma har bedt Junkbusters om at fjerne en række kontorartikler. Selve sekvensen tager omkring to minutter, men Steffen sørger omhyggeligt for, at elektroniske genstande ikke blandes med kasserne med papirmapper.

Holder på affaldet
»Kan du se den der træpalle?«, spørger han og fortsætter, inden jeg når at svare.

»I stedet for at brænde skidtet af, kan den faktisk genanvendes, hvis den bliver lavet til spånplader. I det lange løb betyder det meget for miljøet. Men det ved man jo kun, hvis man har fingrene nede i det«.

Opgaven er overstået, og vi kører ud til en modtagestation i Sydhavn. Læsset fra i dag skal ikke afleveres endnu - det er mere miljørigtigt at vente til, at ladet er fuldt, forklarer Steffen - men han vil gerne vise, hvordan affaldet bliver inddelt.

LÆS ARTIKEL

95 procent kan genbruges

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Da vi når frem, er en gravko godt i gang med at fin-inddele en række metaller.

»Ædelmetallerne ryger derover«, siger Steffen og peger imponeret over mod en høj bunke tilsyneladende ubrugeligt affald.

»Men det er faktisk utroligt, hvad de kan få ud af det skidt. 95 procent af alt, der havner på denne station, bliver genvundet og lavet til nye produkter«, fortæller han.

Jingle på vej

På vej hjem spørger jeg til, hvad han gør for at få sit firma til at skille sig ud. For selvom hensigterne er gode, lader klimabevidstheden i befolkningen stadig en del tilbage at ønske.

»Vi kan jo kun blive ved med at fortælle, at det kan betale sig at tænke miljøet ind, når man skiller sig af med sit affald. Men ellers må man jo tage andre metoder i brug«, siger Steffen og peger på taget oven over os.

Der sidder en megafon, forklarer han, og det er planen, at en jingle skal gjalde udover gader og stræder, når Junkbusters kommer kørende.

»Men indtil vi får den lavet, spiller vi julemusik. Det er folk også glade for, at hvis det kan få dem til at bruge os, er det jo ikke så dumt«.

Annonce

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden