Genbrug. tjek.dk er på tur med skraldefirma, der lever af at samle storskrald for folk og aflevere det på modtagestationer, så de aflagte ting kan få nyt liv.
Foto: PETER HOVE OLESEN

Genbrug. tjek.dk er på tur med skraldefirma, der lever af at samle storskrald for folk og aflevere det på modtagestationer, så de aflagte ting kan få nyt liv.

Energi

På job med klimaskraldemanden

Tjek har været ude og sortere klimakskrald. Mange aflagte ting kan genbruges.

Energi

Jeg trækker min lyseblå bluse ned over overkroppen, og spænder bæltet i mine kansasbukser - skraldeuniformen er på plads.

Der er trangt på det smalle toilet i Politikens forgård på Rådhuspladsen. Faktisk så trangt at man dårligt kan vende og dreje sig.

Men der er ikke tid til piberi, for tiden er knap, og udenfor holder en brummende Junkbusters-miljøskraldebil og venter på mig.

På skraldeeventyr »Er du klar til at give den en skalle?«, spørger ejer Steffen Rasmussen entusiastisk, da jeg kommer ud.

Han er slank, lyshåret og ligner en mand midt i tyverne. Håret stritter, og øjnene lyser af begejstring. Han fortæller, at det skyldes den splinternye lastvogn, han netop har afhentet hos forhandleren.

»Kom, du skal se det her«, siger han og gør tegn til at følge med om til køretøjets bagparti. Stolt forklarer han mig, hvordan ladet kan tippes, og hvordan skraldevognen som noget unikt indeholder flere rum, hvor affaldet kan finsorteres og gemmes til fordel for miljøet.

LÆS ARTIKEL

»Hop ind, så tager vi ud til næste kunde«, siger han.

Affald behandles og genvindes Dagen før mit skraldeeventyr, taler jeg med Steffen i telefonen. Han forklarer om sit klimavenlige skraldekoncept, og jeg spørger, om jeg må komme med ham på arbejde.

Jeg vil opleve, om miljøet kan tænkes ind i hverdagen som storskraldafhenter, og om det virkelig skiller sig afgørende ud fra almindelig affaldsafhentning.

Heldigvis bliver jeg lovet både interview, uniform og lastvognsrundvisning. Og Steffen har indvilget i at tage mig med ud til en kunde og efterfølgende køre mig ud på en modtagestation, hvor affaldet bliver behandlet og genvundet.

Bekendtgørelser og stort kørekort
På vej ud til kunden fortæller Steffen, at han stødte på konceptet i England, hvor firmaet Any Junk længe havde hjulpet indbyggerne klimavenligt af med deres skrald.

Det tændte i den grad den unge dansker, der straks kastede sig ud i danske skraldebekendtgørelser, regler, markedsanalyser og tog det store kørekort.

LÆS ARTIKEL

22. juni var første bil på gaden, og folk har - ifølge Steffen - taget godt imod konceptet.

Kunder tænker på klimaet
»Mange kunder tænker på klimaet, og ofte siger folk, at de faktisk er kede af, hvis deres ting bliver smidt ud. De er tit bevidste om, at andre sagtens kan bruge deres aflagte ting«, fortæller Steffen bag rattet.

Han beretter om, hvordan tøj der for en kunde virkede ubrugeligt endte i hænderne på Røde Kors, der glædeligt tog imod tøjet.

LÆS ARTIKEL

Vi svinger ind på Nikolajs Plads i indre København, hvor et advokatfirma har bedt Junkbusters om at fjerne en række kontorartikler. Selve sekvensen tager omkring to minutter, men Steffen sørger omhyggeligt for, at elektroniske genstande ikke blandes med kasserne med papirmapper.

Holder på affaldet
»Kan du se den der træpalle?«, spørger han og fortsætter, inden jeg når at svare.

»I stedet for at brænde skidtet af, kan den faktisk genanvendes, hvis den bliver lavet til spånplader. I det lange løb betyder det meget for miljøet. Men det ved man jo kun, hvis man har fingrene nede i det«.

Opgaven er overstået, og vi kører ud til en modtagestation i Sydhavn. Læsset fra i dag skal ikke afleveres endnu - det er mere miljørigtigt at vente til, at ladet er fuldt, forklarer Steffen - men han vil gerne vise, hvordan affaldet bliver inddelt.

LÆS ARTIKEL

95 procent kan genbruges

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Da vi når frem, er en gravko godt i gang med at fin-inddele en række metaller.

»Ædelmetallerne ryger derover«, siger Steffen og peger imponeret over mod en høj bunke tilsyneladende ubrugeligt affald.

»Men det er faktisk utroligt, hvad de kan få ud af det skidt. 95 procent af alt, der havner på denne station, bliver genvundet og lavet til nye produkter«, fortæller han.

Jingle på vej

På vej hjem spørger jeg til, hvad han gør for at få sit firma til at skille sig ud. For selvom hensigterne er gode, lader klimabevidstheden i befolkningen stadig en del tilbage at ønske.

»Vi kan jo kun blive ved med at fortælle, at det kan betale sig at tænke miljøet ind, når man skiller sig af med sit affald. Men ellers må man jo tage andre metoder i brug«, siger Steffen og peger på taget oven over os.

Der sidder en megafon, forklarer han, og det er planen, at en jingle skal gjalde udover gader og stræder, når Junkbusters kommer kørende.

»Men indtil vi får den lavet, spiller vi julemusik. Det er folk også glade for, at hvis det kan få dem til at bruge os, er det jo ikke så dumt«.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce