Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
LARS HANSEN
Foto: LARS HANSEN

Opvarmning med brændeovn sender 250 gange så mange ultrafine partikler ud i luften per opvarmet enhed som opvarmning med kulkraft.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Brænde sviner 250 gange mere end kul

Brænderøg spreder partikler, men udviklingen af partikelfiltre er gået i stå.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Opvarmning med brændeovn er co2-neutral og har i mange år haft en em af miljøvenlighed over sig.

Men ser man bort fra CO2-regnskabet og i retning af skorstenen, viser det sig, at opvarmning med brændeovn sender 250 gange så mange ultrafine partikler ud i luften per opvarmet enhed som opvarmning med kulkraft.

Det fremgår af en rapport udgivet af Danmarks Miljøundersøgelser, DMU.

LÆS ARTIKEL

Forestillede man sig, at alt træ til opvarmning blev puttet i træfyrede kraftvarmeværker, ville det være 600 gange mere miljøvenligt end den forbrænding, der sker i de små ovne.

Forskellen ligger både i de høje temperaturer i kraftvarmeværkerne men også i de filtre, som de store kraftværker benytter, og som nedsætter udslippet af de sundhedsskadelige partikler til et minimum.

LÆS ARTIKEL

Samtidig viser det sig, at udviklingen af partikelfiltre til brændeovne siden 2008 er gået næsten i stå.

I 2008 var der store forhåbninger til brændeovnsfiltre, der angiveligt skulle kunne sendes på markedet til en pris på 3.000 kroner, men siden har der været stille om emnet.

LÆS ARTIKEL

»Der mangler et økonomisk incitament til at sparke gang i udviklingen af partikelfiltre til brændeovne. Der er lavet forskning i partikelfiltre, og der er fremstillet filtre, der virker, men de virker stadig alt for ustabilt«, understreger ingeniør i Det Økologiske Råd, Kåre Press-Kristensen, der selv i 2008 forgæves var med til at kræve filtre på alle brændeovne.

Det økonomiske incitament skal efter Økologisk Råds opfattelse komme fra en miljøafgift på brændeovne gradueret efter, hvor meget brændeovnen forurener, vil få 200.000 ejere af gamle ovne til helt at sløjfe dem.

LÆS ARTIKEL

Forslaget går nemlig på, at en gammel brændeovn skal udløse 8.000 kroner årligt i afgift, mens en miljømærket skal koste 4.000 kroner.

De øvrige 400.000 ejere af brændeovne vil ifølge rådet skifte til en miljømærket brændeovn, fordi det indebærer, at de slipper med 4.000 kroner i årlig afgift.

LÆS ARTIKEL

»Når partikelfiltre til brændeovne bliver færdigudviklet, kan ejere af en miljømærket brændeovn helt slippe for den nye afgift ved at sætte et partikelfilter på skorstenen«, vurderer Kåre Press-Kristensen.

Forslaget om miljøafgift på brændeovne blev fremsat i dag på en konference på Christiansborg arrangeret af Det Økologiske Råd.

Brændefyring er i dag ikke belagt med miljøafgifter i modsætning til olie, naturgas og kulkraft.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden