Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
LANGKILDE MORTEN
Foto: LANGKILDE MORTEN
Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Energimærke A er ikke det bedste mere

Fremover kan du købe hårde hvidevarer, der er A+++ energivenlige.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vil du i fremtiden have det mest energivenlige køleskab, vaskemaskine eller fjernsyn, skal du kigge efter, om det bærer mærket A+++.

I dag gå de fleste produkter kun til A, men det ændrer nye regler fra Europaparlamentet nu på.

LÆS ARTIKEL

Men den nye energimærkningsskala vil gøre det sværere for forbrugerne at købe de mest energieffektive produkter, mener energimedarbejder i Det Økologiske Råd Jeppe Juul.

Uklart om A er bedst »Fremover vil man ikke kunne vide om for eksempel et A-mærket køleskab er i den bedste energiklasse på markedet, eller kun i den fjerde bedste energiklasse. For det bliver formentlig ikke et krav, at hele skalaen skal vises i tilbudskatalogerne eller på nettet, hvor mange køber deres hårde hvidevarer«, siger han.

Grunden til den nye skala er, at der løbende sker en produktudvikling, der gør det muligt hele tiden at producere mere energieffektive produkter.

Derfor udvikler kriterierne for de forskellige energiklasser sig også.

Gå efter det mørkegrønne mærke
Men miljø- og forbrugerorganisationer både i Danmark og Europa, har arbejdet for at produkter med energimærket A, altid skulle være den bedste klasse for ikke at forvirre forbrugerne.

LÆS ARTIKEL

Producentorganisationerne har – ifølge Det Økologiske Råd - derimod ønsket sig et mærke i stil med, som det er blevet.

»Det er til gengæld glædeligt, at den farveskala, der er knyttet til mærket stadig kan vejlede forbrugerne. Så selvom A-mærkede produkter ikke altid vil være de bedste, kan man altid gå efter produkter der er de mest mørkegrønne på farveskalen«, siger Jeppe Juul.

Skal skilte med ringe effektivitet

Han kalder det også »et fremskridt«, at det nu bliver et krav, at energiklassen skal stå i for eksempel tilbudsaviserne.

LÆS ARTIKEL

»Tidligere har der været en tendens til, at energiklassen blev medtaget, hvis produktet var meget energieffektivt, men belejligt blev fjernet på produkter, der havde en ringe energieffektivitet«, siger han.

Reglerne træder i kraft i løbet af et års tid.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden